Burde vi vurdere 16 års aldersgrense?

Mange av oss kjenner til den litt tomme følelsen…

Følelsen som ofte dukker opp når man mister dekningen på smarttelefonen. Eller enda verre; Mister eller glemmer telefonen. Mange av oss går da med en følelse av at noe mangler eller som at verden raser videre av sted, uten oss.

Ønsker vi å gi barna den samme følelsen i tidlig alder, istedenfor å la de delta i verden der ute – utenfor mobilskjermen?

Det er et velkjent fenomen at smarttelefonen er et avhengighetsskapende verktøy. Det er en vane, et allemannseie og vi sjekker den lille datamaskinen utallige ganger daglig. Finnes det dødtid, sitter vi ofte ved siden av hverandre på busstoppet med tommelen klar for scrolling – i taushet.

Barna våre er på god vei inn i de samme vanene. I følge Medietilsynets undersøkelse om barns medievaner i 2018, svarte 49% av ungdom mellom 9-18 år hadde brukt mobilen i to timer eller mer, dagen i forveien. Tilsvarende tall for 2016 var 35%. Desto eldre barna blir, desto høyere blir timeantallet. I samme undersøkelse svarer barn i alderen 9-18 år at 95% har en egen smarttelefon tilgjengelig.

Vi ønsker å introdusere barn til teknologi og kommunikasjon på en gradvis måte.

Vi i XPLORA ønsker ikke å stoppe den teknologiske utviklingen. Den er uungåelig og vi må alle lære å leve i en teknologisk og digital hverdag. Vi mener derimot at teknologi for barn må tilpasses barna og introduseres gradvis, slik at en teknologisk grunnmur og forståelse for teknologi kan dannes.

Derfor ønsker vi å tilby et produkt uten vanedannende apper som Facebook, Instagram og Snapchat tilgjengelig med et tastetrykk. Vi ønsker at teknologi for barn skal være til nytte, samtidig som de ikke skal forhindre lek og moro. Det gjør vi med et produkt som henger enkelt på barnets arm, samtidig som det bidrar til trygg og enkel kontakt mellom barn og foreldre.

Vi stiller oss derfor bak uttalelsen til professor Einar Duenger Bøhn i sitt intervju med NRK den 6. desember. Han ønsker en vurdering av aldersgrense på 16 år ved bruk og kjøp av smarttelefoner. Vi tror en aldersgrense vil kunne hjelpe foreldre i å tenke og velge annerledes. At det finnes produkter som gir en gradvis overgang til teknologi, samtidig som det ikke blir et vanedannende verktøy for barna våre.

Er det flere som er enige med oss?