5 gode tips til å hjelpe våre barn med bruk av teknologi

Den gamle forestillingen om at «det er enklere å forebygge enn å behandle» gjelder i særlig grad teknologiavhengighet.

Teknologisk innovasjon har forvandlet mediene og ens rolle i livet til barn og foreldre. Flere barn bruker daglig nyere digitale teknologier, og fortsetter å være målet for intens markedsføring.

Som foreldre kan det noen ganger være frustrerende å sitte på sidelinjen og se stadig ny teknologi få innpass i barnas oppvekst.

Det er i fjor at Janne Aalborg Reitevold skrev: “Vi trenger en diskusjon om barns mobiltelefonbruk. Vi trenger å løfte dette på agendaen og diskutere det høyt. Vi må veilede barna våre inn i den teknologiske hverdagen på en trygg måte for både store og små.”

Vi i XPLORA føler at denne diskusjonen er blitt tatt på alvor og det er stadig flere foreldre som er bevisste på farene som kommer med at små barn får tilgang til smarttelefoner.

“En smarttelefon er en datamaskin. En datamaskin som gir full tilgang til alt på internett. Porno, vold, nettmobbing, kommentarfelt. Det hjelper ikke å sperre Pornhub når bestefar sitter og hamrer løs mot medmennesker i en artikkel på vg.no. eller Paradise hotell er tilgjengelig på YouTube! Innhold som på ingen måte er egnet for våre minste blir tilgjengelig med noen små tastetrykk, men bare 35% av alle norske foreldre sier at de er redde for at barna deres skal utsettes for nettopp dette. 35%! Hva tenker de resterende 65%?

Tenker vi at barna våre ikke er interessert? At de ikke kommer til å finne det som er upassende? Tror vi virkelig at ikke nysgjerrigheten vil trekke dem mot det som ikke helt tåler dagens lys som nattsvermere rundt en tent lampe?” – Janne Aalborg Reitevold

Utviklingen og forandringene er uunngåelig, men det finnes enkelte tips til hvordan foreldre kan påvirke bruken av medier i den stadig voksende digital verden.

1. Vær en rollemodell
Du er eldre,  så du bør vite bedre. Hvis din sønn eller datter ser at du bruker mer tid på å se på mobilen enn å snakke med dem, har du ikke rett til å konfiskere deres gadgets og tvinge de til å fokusere på sine oppgaver. Du må være bevist på hva du gjør fordi barna dine vil observere dine vaner også. Hvis du angir en tidsregel for skjermbruk, må du følge den også.

2. Påminn dem når de bruker for mye tid på nett
Hold styr på hvor mye barna bruker sine gadgets. Å forby dem helt vil ikke være mulig i disse dager,  men det hjelper å minne de på at virkeligheten er bedre enn den virtuelle verden.

3. Engasjer dem i trening og andre fysiske aktiviteter
Å ha en sunn livsstil innebærer å være fysisk aktiv. Barn som er fysisk aktive, vil få en rekke helsefordeler – mange av disse fordelene kan det være vanskelig å ta igjen senere i livet. Med et generelt synkende aktivitetsnivå, er det viktig at foreldre bidrar til å gi barna gode og positive treningsvaner. Ta utgangspunkt aktiviteter som er på barnas premisser og som gir dem bevegelsesglede.

4. Involver barnet ditt i å lage regler for skjermbruk
Dersom du ser at barnet ditt har problemer med å regulere skjermbruken selv, må du lage mer detaljerte og strenge regler. Men hvis barnet ditt klarer dette fint, er det ikke nødvendig. Vi vil jo helst at barn skal få det til selv og det er derfor viktig at de får muligheten til å lære seg det også. Hvis vi følger dem opp alt for tett og ikke lar dem muligheten til å feile, vil de ikke lære det.

5. Oppmuntre barna til å ha et sosialt liv 

Snakk med barnet om betydningen av vennskap. Diskuter forskjellene mellom vennskap og popularitet og gjenta til barnet ditt at fordelene ved vennskap er verdt innsatsen. Virkeligheten er mye bedre enn den virtuelle verden.

Vårt mål er at XPLORA bidrar til å gjøre det litt enklere for både barn og foreldre å begrense skjermtiden. Vi ønsker å inspirere til økt fysisk aktivitet og større uavhengighet hos barn. Den er spesielt tilpasset for barn i alder fra 4 år og oppover.

Gjennom foreldre appen kan du se nøyaktig hvor mange steg barnet ditt tar i løpet av dagen og med GPS funksjonen kan du alltid være trygg på hvor barnet ditt er. Det kan derfor føles lettere og tryggere å slippe barnet ut i hagen eller lekeplassen.

Vi ser en tydelig trend at XPLORA #GOPLAY-brukere er  betydelig mer aktive, noe som igjen genererer positive langsiktige effekter.

For å lese mer om #GOPLAY klikk HER

Sjekk vår #GOPLAY Store HER

For mer informasjon om XPLORA klikk HER