Fire verdifulle tips til å sette av tid til seg selv

En lang og deilig sommer er over, og høsten har allerede meldt sin ankomst flere steder.

I mange familier endres hverdagen og det skjer mange nye ting når barna begynner på skolen. Vi snakket om hvor hektisk livet kan være i hverdagen i vårt siste blogginnlegg, men nå vil vi fokusere på hvordan vi kan gjøre dagene mer harmonisk. Barn trenger ikke bare foreldre, de trenger også friske og utvilte foreldre. Det holder derfor ikke å kun være med barnet; man må også ta vare på seg selv. Selv om dagene er hektiske, må hver enkel av oss sørge for å ta en time out i blant. 

80% av foreldrene prioriterer sjeldent alenetid 

På Instagram spurte vi våre følgere om de er flinke til å prioritere seg selv i blant. Godt over 80% svarte nei på det spørsmålet. Gitt det betydningsfulle og verdifulle arbeidet foreldrene gjør, er svaret bekymringsfullt. I en travel hverdag som småbarnsforeldre er det lett å glemme å sette av tid til seg selv. Altså rett og slett sette barn, mann/kone og resten av verden på pause og bare ta seg noen minutter for seg selv. Det bidrar utvilsomt til trivsel for hele familien.

XPLORA støtter barnets uavhengighet.

Å håndtere alle aktivitetene i en moderne familie er en utfordring for de fleste. Med XPLORA kan barnet alltid nå foreldrene sine, og de vet hvor barnet befinner seg med den unike GPS funksjonen. I XPLORA appen får foreldre beskjed på sin smarttelefon om når barnet går inn i eller forlater en sone slik som f.eks. skolen eller hjemmet.

Dette gir et godt grunnlag til å slippe barna fri, og gi de den selvstendigheten de trenger. Da blir det også lettere a nyte alenetiden med god samvittighet.

Hva gjør du når du får et øyeblikk for deg selv?

Det kan hende at alenetiden din ikke passer inn i den hektiske hverdagen. Noen ganger kan et brudd fra rutiner bli en stressfaktor i seg selv. Velg en anledning når du tror du vil sette pris på det mest. Et øyeblikk for deg selv betyr ikke nødvendigvis luksuriøse spa og smaksprøver på meny middager. Selv små øyeblikk er meningsfylte og øker trivsel og lykke. Vi spurte våre følgere hva de synes er det beste å gjøre i løpet av deres tid alene. Svarene inneholdt en rekke ting, som også viser hvor individuelt behovet for fritid er.

Nedenfor er svarene fra våre følgere:

  • Gå alene på toalett 😅
  • Sove
  • Se en film
  • Gå til frisøren eller gjør noe annet for meg selv
  • Trening
  • Ingenting
  • Lytt til en podcast eller bok
  • Les en bok
  • Se en film eller serie
  • Ta en lang tur

Fire verdifulle tips til å sette av tid til seg selv

1.Dekk egne behov

Kvalitetstid uten barnet er like viktig som kvalitetstid sammen med barnet. Men hva innebærer slike stunder?

Det kan være å lese en bok, trene, å se en film eller å gå en tur; hva som helst som får deg til å slappe av, og som gir deg mulighet til å hente deg selv inn igjen.

Selv om du har fått barn, betyr ikke det at dine egne behov forsvinner. Tilbring i alle fall noen få timer hver uke til å gjøre noe som du liker, og som ikke inkluderer skole lekser eller søsken krangel.

2. Ta i mot hjelp 

De fleste foreldre opplever stadig nye utfordringer. Står man alene om dette kan det føles overveldende.

Be familie, venner eller naboer om hjelp. Har dere økonomisk anledning til det, kan dere eventuelt også vurdere om det er mulig å kjøpe noe hjelp for en periode. Støtte og avlastning utenfra gir dere pusterom og gjør tilpasningen til familielivet litt mindre stressende.

3. Vær sammen med partneren din 

Selv om man har hatt en familieforøkelse, er det viktig å sette av tid til deg og partneren din – alene. Skaff en barnevakt og gjør noe sammen, kun dere to, enten det er en god middag, kino eller en lang spasertur. Forholdet trenger pleie, selv om man har barn sammen.

4. Ta alenetid med god samvittighet – barna har det bra! 

For mange kan det være blandet følelser å forlate barn en dag eller kveld. Noen synes det er hyggelig, mens andre synes det er vanskelig. Det er her XPLORA kommer til unnsetning! Du kan enkelt holde kontakten med barnet og barnet selv føler seg trygt, når det vet at du bare er et tastetrykk unna. Nå kan du kose deg på et helt nytt nivå.

Vi utfordrer deg!

Denne uken vil vi utfordre foreldre til å bli flinkere på å prioritere alenetid i blant. Del et bilde av deg selv når du koser deg, og følg oss på @xplorawatch. Utfordre en venn med hashtaggen #mymoments 🧘🏽‍♀️

For mer informasjon om XPLORA klikk HER