Hvordan påvirkes barn av for mye skjermtid? 

Tidligere i 2020 spurte vi våre følgere på Instagram og Facebook i både Sverige, Norge og Finland om de føler at skjermtid har økt blant barna deres i denne Corona-tiden.

Skjermtiden har økt

Resultatene varierte noe avhengig av land, men en ting alle hadde til felles – skjermtiden har økt.

Permitteringer, karantene og det å være mest mulig hjemme er hverdagen til de fleste i dagens situasjon. Å være hjemme kan være stressende og dagene går i ett. 

Foreldrene som vanligvis jobber utenfor hjemmene sine, kan oppleve det som utfordrende å fokusere og få gjort noe, spesielt når barna er hjemme på dagtid. Barn trenger oppmerksomhet, stimulering og fysisk aktivitet. Derfor kan det være vanskelig for barnet å godta at “pappa jobber nå” eller “mamma sitter i et møte”.

I disse tilfellene er det så enkelt for oss å tilby barnet en iPad eller mobil å leke med i mellomtiden, for å få litt arbeidsro. Foreldrene får fred og ro, og barnet er fornøyd. Det gjør det så mye enklere å jobbe hjemmefra.

Ny hverdag med ukjente konsekvenser

For mange familier er dette blitt en “ny hverdag”, som vi enda ikke ser konsekvenser av.

Det vi vet er at skjermtid bidrar til både redusert fysisk aktivitet og smarttelefoner/ IPader er uten tvil avhengighetsskapende. Dette kan bidra til psykisk dårlig helse og ikke minst overvekt hos våre barn og unge. Det finnes også studier som viser at læringsevnen er dårligere når man sitter stille.

Martin Lossman, som er pedagog, foreleser, forfatter og lærer, forteller oss at det også finnes studier som viser at barn i dag ikke har den samme kreativiteten og fantasien som tidligere.

Forskere mener at hovedgrunnen til dette er mangel på kjedsomhet, som ofte er hoved inspirasjon til å være kreativ. I dagens samfunn bidrar Ipad/ smarttelefon til at vi til enhver tid er underholdt og har ikke særlig behov for å være kreative. Dette gjelder også for våre barn. 

Så vår konklusjon er, at det er viktig at barna er fysisk aktivit, enten det er Corona-tid eller ikke.

Mindre skjermtid når barna leker ute med sin xplora klokke. Her leker en gutt i klatrestativ

Mer aktivitet og mindre skjermtid

Vi håper derfor at vårt produkt kan bidra til å gjøre det litt enklere for både barn og foreldre og begrense skjermtiden. XPLORA er et produkt som bidrar til økt fysisk aktivitet og større uavhengighet hos barn. Den er spesielt tilpasset for barn i alder fra 4 år og oppover. 

Tre xplora klokker på et bord

Gjennom foreldre appen kan du se nøyaktig hvor mange steg barnet ditt tar i løpet av dagen og med GPS funksjonen kan du alltid være trygg på hvor barnet ditt er. Det kan derfor føles lettere og tryggere å slippe barnet ut i hagen eller lekeplassen. 

Funksjonene til XPLORAs smartklokke

  • GPS – du vet alltid hvor barnet befinner seg med den unike GPS funksjonen. I XPLORA app´en får du også beskjed på din smarttelefon om når barnet går inn i eller forlater en trygg sone.
  • Telefon: Trenger du å komme i kontakt med barnet? Ingen problem. Barnet er bare en samtale unna. Her kan du som forelder angi hvem som kan kontakte barnet ditt og hvem barnet kan ringe til. 
  • Skrittelleren og GOPLAY. Vi heier på aktive barn, og ønsker å inspirere til aktiv og sosial lek og aktivitet. Alle våre nyeste modeller er utstyrt med skrittelleren, der barnet kan følge med på hvilken distanse det tilbakelegger når det er ute og leker. Derfor har vi nå lenge jobbet med lansering av vår nyeste aktivitetsplattform, der barna belønnes for fysisk aktivitet gjennom opptjente XPLORA COINS. Vi feirer lanseringen av Petter Rabbit og lanserer #GOPLAY, hvor barna kan tjene XPLORA COINS, få belønninger og kjøpe produkter for XPLORA COINS i vår #GOPLAY Store.

Vi håper at med vårt produkt kan vi bidra til bedre helse og velvære blant våre barn og unge. Hvis du har spørsmål eller lurer på noe, kan du alltid kontakte vår kundeservice på kundeservice@xplora.no og vi vil hjelpe deg videre. Du kan alltid også kontakte oss på Facebook, Instagram og LinkedIn.

Hvis du ikke allerede eier en XPLORA klokke kan du enkelt kjøpe en her.