Fire verdifulle tips til egentid i høst

En lang og deilig sommer er over, og høsten har allerede meldt sin ankomst flere steder.

I mange familier endres hverdagen og det skjer mye når barna begynner på skolen etter ferien. Den klassiske kabalen og tidsklemma er en kjent klisje, men enn dog like sann og tilstedeværende for de aller fleste barnefamilier. Hvor blir tiden av? “Herregud, klokken er 22, og jeg satte meg ned for første gang nå”, – sikkert ikke så ukjent utsagn for mange av dere. Vi foreldre i Xplora kan signere på dette. 

Ordet sliten er ofte litt tabubelagt;  man skal liksom ikke si man er sliten og lei. Og i sosiale medier er det så farlig lett å sammenligne seg med picture perfect-bilder av tilsynelatende “vanlige” familiehverdager. Det som ofte glimrer med sitt fravær er den tidvis usminkete sannheten; hybelkaniner, fiskepinner, fett hår og korte lunter. Men man kan bli ganske så sliten av å være veldig positiv, si ja til alt, ikke sette grenser og å være tilgjengelig store deler av døgnet av alt som innebærer med det å ha barn. (Og ja, vi elsker det også, men sliten av det kan vi så absolutt bli). Bringing og henting til og fra skole og barnehage er ofte et kapittel for seg, og så er det en som er tørst,  en som er sulten, en som trenger trøst, en som skal på do, en som skal på fotballtrening, en som skal i bursdag, en som må ha hjelp til lekser, en som skal vise deg noe for ørtende gang, en som slo seg igjen – blant mange andre ting som skjer som perler på en snor gjennom hele dagen. Ja, og så var det jo jobb, handling, lage mat, rydde, rydde, rydde, kanskje presse inn litt støvsuging – for det ene knekkebrødet ligger strødd over tre etasjer, og så var det å smøre 6 matpakker til neste dag, om ikke flere. Og herregud; legging! Den berømte leggingen.. Say no more!

Og alt dette har vi mer eller mindre takket ja til ved å bli foreldre. Vi elsker det. Og vi kan også trenge noe annet enn å være foreldre av og til; tid til å bare få være “meg sjæl”. Og det er nemlig cluet, som vi alle vet, at barn har det aller best med foreldre som ikker er kjempeslitne og er (litt!) uthvilte og har det bra med seg selv – enn så vanskelig og tidvis utopisk det kan kjennes ut som når man er foreldre!  Det er fint å kunne være noe mer og annet enn “bare” mamma og pappa. Det er  viktig å ta deg tid til å kunne være “bare” deg, uten at noen krever noe fra deg hele tiden, som barn gjør, – og i stor grad skal gjøre, alt etter alder og modenhet. Man må jo også ta vare på seg selv. Selv om det også kan kjennes ut som enda en ting på to-do-listen. Men selv om dagene er hektiske, og det er nok en ting på lista man “må” rekke over, har vi så godt av å sørge for å ta en time out en gang i blant. 

80% av foreldrene prioriterer sjeldent alenetid 

På Instagram spurte vi våre følgere om de er flinke til å prioritere seg selv i blant. Godt over 80% svarte nei på det spørsmålet. Gitt det betydningsfulle og verdifulle arbeidet foreldrene gjør, er svaret bekymringsfullt. I en travel hverdag som småbarnsforeldre er det lett å glemme å sette av tid til seg selv. Altså rett og slett sette barn, mann/kone og resten av verden på pause og bare ta seg noen minutter for seg selv. Det bidrar utvilsomt til trivsel for hele familien.

Xplora støtter barnets uavhengighet.

Å håndtere alle aktivitetene i en moderne familie er en utfordring for de fleste. Med Xplora kan barnet alltid nå foreldrene sine, og de vet hvor barnet befinner seg med den unike GPS-funksjonen. I foreldreappen får foreldre beskjed på sin smarttelefon om når barnet går inn i eller forlater en sone slik som f.eks. skolen eller hjemmet.

Dette gir et godt grunnlag til å slippe barna fri, og gi de den selvstendigheten de trenger. Da blir det også lettere a nyte alenetiden med god samvittighet.

Hva gjør du når du får et øyeblikk for deg selv?

Det kan hende at alenetiden din ikke passer inn i den hektiske hverdagen. Noen ganger kan et brudd fra rutiner bli en stressfaktor i seg selv. Velg en anledning når du tror du vil sette pris på det mest. Et øyeblikk for deg selv betyr ikke nødvendigvis luksuriøse spa og smaksprøver på meny middager. Selv små øyeblikk er meningsfylte og øker trivsel og lykke. Vi spurte våre følgere hva de synes er det beste å gjøre i løpet av deres tid alene. Svarene inneholdt en rekke ting, som også viser hvor individuelt behovet for fritid er.

Nedenfor er svarene fra våre følgere:

 • Gå alene på toalett 😅
 • Sove
 • Se en film
 • Ring til en venn/venninne
 • Gå til frisøren eller gjør noe annet for meg selv
 • Trening
 • Lytt til en podcast eller lydbok
 • Les en bok
 • Se en film eller serie
 • Ta en lang tur
 • Eller rett og slett å gjøre ingenting!

 

Fire verdifulle tips til mer egentid

1. Dekk egne behov

Kvalitetstid uten barnet er like viktig som kvalitetstid sammen med barnet, selv om tiden er betydelig mindre. Men hva innebærer slike stunder?

Det kan være å lese en bok, trene, å se en film eller å gå en tur; hva som helst som får deg til å slappe av, og som gir deg mulighet til å hente deg selv inn igjen.

Selv om du har fått barn, betyr ikke det at dine egne behov forsvinner. Tilbring i alle fall noen få timer hver uke til å gjøre noe som du liker!

2. Ta i mot hjelp 

De fleste foreldre opplever stadig nye utfordringer. Står man alene om dette kan det føles overveldende.

Be familie, venner eller naboer om hjelp. Støtte og avlastning utenfra gir dere pusterom og gjør tilpasningen til familielivet litt mindre stressende – hvis du har mulighet til dette, det er det jo absolutt ikke alle som har. Se på det som et privilegium om du har noen rundt deg som kan stille opp, det er så lett å ta dette for gitt, eller på den andre siden-  glemme å benytte seg av mulighetene man har.

3. Vær sammen med partneren din 

Selv om man har hatt en familieforøkelse, er det viktig å sette av tid til deg og partneren din – alene. Skaff en barnevakt og gjør noe sammen, kun dere to, enten det er en god middag, kino eller en lang spasertur. Forholdet trenger pleie, selv om man har barn sammen. Har du ingen partner, er det like viktig å prioritere andre nære relasjoner. Man vet at dette har mye å si for trivselen og helsen vår, ergo barna våre.

4. Ta alenetid med god samvittighet – velg å tenke at barna har det bra! 

For mange kan det være blandet følelser å forlate barn en dag eller kveld. Noen synes det er hyggelig, mens andre synes det er vanskelig. Det er her Xplora kommer til unnsetning, – om du har et stort nok barn som kan være litt alene hjemme. Du kan enkelt holde kontakten med barnet og barnet selv føler seg trygt, når det vet at du bare er et tastetrykk unna. Nå kan du kose deg på et helt nytt nivå. Mange barn syns til og med det er skikkelig stas å få være alene hjemme. Og barn har på samme måte som oss voksne behov for alenetid – som vokser i takt med alderen. Her er det selvfølgelig viktig se an barnets modenhet ift det å være alene hjemme. Noen foreldre velger med å starte å dra på butikken alene uten barnet/barna, – bare en handletur alene kan oppleve som et spaopphold noen ganger! og ofte trenger man ikke så mye tid, det er snakk om de små lommene man kan utnytte i hverdagen. Finn de – og bruk de godt!

Vi utfordrer deg!

Vi håper at du ble litt inspirert til å prioritere tid til deg selv i blant  – og at du kan kjenne på at du ikke er alene om om oppleve hverdagen både fin, men også krevende<3 

Les her for mer informasjon om Xplora og våre smartklokker til barn.