Er barnet ditt avhengig av skjermtid? Slik går du frem.

Denne artikkelen ble først publisert av New York Times, 6. august 2019

Vi i XPLORA er ikke imot skjermtid, internett eller videospill, men vi tror på en trygg introduksjon til den digitale verden. Vi likte denne artikkelen så godt at vi har oversatt den og delt den med dere!

Det kan være vanskelig å redusere skjermtid, men det trenger ikke nødvendigvis å være en kamp.

Når Meghan Cirrito forteller sønnene sine at de må legge fra seg IPaden hvor de ser på «Teenage Mutant Ninja Turtles» går det ikke alltid like bra.

– De blir veldig utagerende, roper om hvor urettferdig livet er og hvor slem jeg er, forteller Cirrito, en tobarnsmor til sønner på fem og åtte år.

De responderer stort sett med å slå seg vrange, hvis de ikke bare ignorerer forespørselen hennes totalt. De kan oppføre seg som om moren ikke eksisterer, og det eneste som er viktig er skjermen. – Det er skummelt, forteller tobarnsmoren.

Vanskelig å redusere skjermtid

Mange foreldre kan relatere til dette scenarioet, og opprøret når man tar skjermen fra barna. Overgangen fra en aktivitet til en annen kan være vanskelig for små barn, men å få de til å legge fra seg en skjerm er ofte et nytt nivå av vanskelig.

– De søte små kan virkelig tillegge seg en helt ny personlighet når man tar fra de skjermen, forteller Rebecca Rialon Berry, Amanuensis og assisterende professor for barne- og ungdomspsykiatrien hos New York University.

De intense lydene, fargene og bevegelsene på skjermen kan gjøre den digitale verden mye mer oppslukende og fortryllende enn den virkelige verden – og derfor mye vanskeligere å koble seg av, sier Dr. Berry.  De har lyst til å fortsette fordi det er tilfredsstillende, sier Dr. Dimitri Christakis, lege og forsker på barnehelse, adferd og utvikling ved Seattle Children`s Research Institute.

– De digitale leverandørene er veldig klar over at de tjener på våre barns oppmerksomhet. De utvikler design-funksjonene slik at de skal være vanskelig å legge bort, forteller Dr.Christakis.

Hva skjer i hjernen til barnet?

Lysbetonte aktiviteter utløser dopamin i hjernen vår, et signalstoff i den fremre pannelappen. Denne delen av hjernen er involvert i planlegging og organisering av oppgaver.

– Meldingen barnet mottar er «gjør det igjen, gjør mer av dette». Når foreldrene stopper spillet eller YouTube-videoen vil barnets dopamin-nivå falle, og dette kan oppleves som smertefullt for barnet. De kan få absitnenser, sier Dr. Christakis.

Dopamin er ikke kun relatert til skjermtid selvfølgelig. For barn kan det oppstå når de får ros, en klem eller mat når de er sultne. En studie fra Universitetet i Washington som involverte 27 foreldre med barn i alderen ett til fem år, viste at 93 prosent av foreldrene opplever at barnet får raserianfall når de må skru av skjermen av og til. 37 prosent sa at slutten på skjermtid alltid ender i en krangel.

Anbefalt skjermtid

Det Amerikanske Akademi for pediatri anbefaler:

  • Barn mellom 18-24 måneder bør ikke eksponeres for digitale medier, utenom eventuelt videosamtaler
  • Barn mellom 2-5 år bør ikke har mer enn én time skjermtid per dag

Det er også anbefalt at foreldre følger med på skjermtiden for å hjelpe de med å forstå den og unngå at de blir eksponert for skadelig innhold. Studien påpeker at overdreven bruk av digitale medier hos småbarn kan føre til overvekt, dårlig og mindre søvn og kognitive-, emosjonelle- og språkvansker.

Så hvordan kan foreldre begrense skjermtid og fjerne digitale medier uten å møte et raserianfall?

1. Planlegg skjermtiden

Det hjelper å gjøre skjermtiden forutsigbar og en planlagt del av barnets rutiner, forteller psykolog Paul Donahue. For eksempel en episode av en serie hver dag mens foreldrene lager middag eller har litt egentid.

En annen studie fra Universitetet i Washington viser at barn i alderen en til fem år med faste rutiner for skjermbruk, var mindre utagerende når skjermtiden var over.

2. Avtal belønning for å avslutte skjermtiden

Dr. Berry anbefaler å lage en avtale med barna om at de får en belønning når skjermtiden er over. Dette kan være noe godt å spise eller at man går ut og leker sammen. Minn barna på belønningen før skjermtiden begynner så kan det blir enklere å slå av skjermen uten at de protesterer.

Dette er også enklere enn å forvente at de skal gå rett til middag, på badet eller i seng. Det kan være en idé å lage et belønningsskjema hvor barna får klistermerker for å legge bort skjermen uten å protestere.

3. Ikke gi påminnelser om hvor mye skjermtid de har igjen

De fleste foreldre kommer med advarsler om at skjermtiden snart er over, men studien fra Universitetet i Washington viser at barna faktiske ble vanskeligere å håndtere av det.

Amanuensis Alexis Hiniker som leder studien forteller at varslingen ikke er et problem i seg selv. Det er når foreldrene benytter det som en utvei på travle dager og situasjonen ikke blir tilstrekkelig håndtert. Varslingen setter i gang en indre kamp ved «å minne barna på hvem som er sjefen og at de ikke har noe å si», sier Hiniker.

Et forslag er å informere om avslutningen, men gi barna en følelse av at de er med på beslutningen ved å la de være med på å bestemme når de vil bli varslet. For eksempel 10 minutter før skjermtiden er over. De kan for eksempel sette stoppeklokke på selv, eller foreslå hva som skal skje etter skjermtiden er over.

Ikke prøv å avbryte midt i et spill eller en video, timing er viktig.

4. Skru av automatisk avspilling

Flere digitale medier har automatisk avspilling som lar aktiviteten fortsette, og fortsette. Et tips kan være å skru av denne funksjonen, foreslår Hiniker. Undersøkelsene hennes har ført frem til at det er vanskeligere å avslutte skjermtiden når neste video spilles av automatisk.

5. Vær konsekvent

Foreldre må være sterke og konsekvente i planen om å avslutte skjermtiden, selv når raserianfallene kommer, sier Jenny Radesky, amanuensis i barnemedisin ved Universitetet i Michigan.

– Hvis du gir etter for barnas sutring vil barna forstå at dette virker og at mor eller far kanskje sier «ja». Dette vil gjøre fremtidige overganger fra skjermtid enda vanskeligere, forklarer Radesky. Hun og Dimitri Christakis har sammen skrevet den amerikanske barnelegeforeningens retningslinjer for barns mediebruk.

6. Ikke sett opp korte intervaller med mediebruk

Altfor kort tid på skjermen kan bidra til at barna får raserianfall, mener Paul Donahue. Han forklarer at det kan ta tid for barnet å finne fokus på aktiviteten.

– Hvis du sier at de kun får fem minutter før du tar den tilbake vil det skape frustrasjon hos barnet. Jeg anbefaler bolker på 30 til 45 minutter, sier Donahue.

Hva gjør du hvis rådene ikke virker?

– Forhold deg rolig og gå bort fra situasjonen, sier Berry. Dersom raserianfallene kommer for ofte må man kanskje ta mer drastiske tiltak som å ta bort skjermen en stund.

– Noen dager uten skjerm kan hjelpe barnet med å forstå at skjermtid er et privilegium, sier Donahue.

Når barnet får skjermen tilbake er det viktig å understreke at de har en prøvetid og at skjermen forsvinner igjen dersom de ikke følger reglene for skjermtid dere har avtalt på forhånd.

Vi i XPLORA håper dere syns artikkelen var informativ og håper dere fortsetter å følge bloggen vår!