Femåringens 5 favorittbøker på nettbrett

For mange barnefamilier er nettbrettet en trofast venn i ferietiden. Husk å fylle den opp med med lydbøker og e-bøker i tillegg til favorittfilmer og spill. Slik får ungene en enda mer underholdende og lærerik ferie. Her er 5 forslag:

 

1. Trollet Tambar


Historien om det lille trollet Tambar har blitt manges favoritt. I denne interaktive e-boka leser forfatteren Tor Åge Bringsværd selv, og barna kan følge med på tegningene mens han leser. Her er det akkurat nok humor, dramatikk og spenning til å holde femåringens interesse oppe. I tillegg er tegningene av kunstneren Lisa Aisato så vakre og innholdsrike at de trollbinder både små og store. Det finnes flere bøker i serien, som kan lastes ned som egen app eller leses i bok- appene til f.eks. Ebok, Ark eller Tanum.

 

2 Ruffen

Fortellingen om sjøormen Ruffen er en klassiker fra 1972 som slår godt an hos dagens barn. Det finnes i alt 8 bøker om den sprelske og evetyrlystne Ruffen, og alle er gitt ut som lydbøker med tilhørende musikk. Den siste, “Ruffen gifter seg” kom ut i fjor. I lydbøkene blir du forført av en behagelig fortellerstemme, som veier opp for at du går glipp av de flotte illustrasjonene til Thore Hansen som finnes i bøkene.

 

3. Detektivbyrå nr. 2

Er din femåring glad i spenning? Da kan serien om Tiril og Oliver fra den lille byen Elvestad være midt i blinken. Jørn Lier Horst har skrevet en av landets bestselgende krimserier for de minste, nemlig “Detektivbyrå nr. 2”. 8 av disse har kommet ut som lydbøker, og er både spennende og overraskende for hele familien.

 

4. Spotify og Tidal

 

Visste du at det finnes mange gratis lydbøker for barn på strømmetjenestene Spotify og Tidal? Du trenger ikke abonnement for å lytte til disse. På Spotify finnes det flere spillelister med klassiske eventyrfortellinger fra Astrid Lindgren, Asbjørnsen og Moe og Thorbjørn Egner. På Tidal leser Anne Cath Vestly om Knerten, Mormor og de åtte ungene, blant flere andre.

 

5. Kaptein Sabeltann og bokstavjakten

 

De fleste femåringene er skoleklare, så hvorfor ikke lære dem alfabetet ved hjelp av Kaptein Sabeltann? I denne interaktive boka handler om å finne en bortgjemt gullbokstavskatt via fargebilder, tekst og lyd. I tillegg lærer barna alle sjørøverordene som Langemann mener en ekte sjørøver må kunne.

Tekst: Cecilie Moestue