Hva synes foreldre er den riktige alder å skaffe sitt barn en smarttelefon?

Hver dag spør mange foreldre seg selv dette spørsmålet, ikke sant? Når er den riktige eller tidligste alderen vi kan kjøpe en smarttelefon til våre barn? Og, er det egentlig et riktig eller galt svar her?

Medietilsynets rapport fra 2014 forteller oss ganske mye:

Halvparten av alle barn mellom 1 og 12 år har mobiltelefon. 

35 prosent av alle barn har tilgang på smarttelefon med pekeskjerm (for eksempel iPhone) 

Det er tydelige aldersforskjeller, og det er i stor grad barna i alderen 9-12 år som har egen mobiltelefon. Kun 2 prosent i alderen 1-4 år har egen mobil, sammenlignet med 22 prosent i alderen 5-8 år og 92 prosent i alderen 9-12 år. Tre av fire barn mellom 9 og 12 år har egen smarttelefon.

 

Mange har sterke meninger om når det er passende for et barn å få mobiltelefon – spesielt siden dagens smarttelefoner utallige funksjoner åpner for en rekke mulige problemstillinger. Barnet får plutselig adgang til alt internett har å by på av både positiv og negativ karakter, som sosiale medier med problemstillinger rundt blant annet mobbing, kontakt med fremmede samt en rekke andre utfordringer av større eller mindre karakter. I tillegg er smarttelefoner kostbare å kjøpe, samtidig som barn langt oftere en voksne mister tingene sine – og hvem har vel ikke hørt skrekkhistorier om barnet som kjøpte smurfebær i et spill for hele 24 000 kroner på foreldrenes regning.

 

Over 2000 foreldre ble spurt i en omfattende undersøkelse om en rekke synspunkter rundt barn og mobilbruk. Konklusjonen er at hele 85% mener at 11 år er laveste alder for å få en smarttelefon som har et eget abonnement for å ringe. Samtidig er 1 av 3 på utkikk etter et egnet produkt som kan hjelpe dem å kommunisere med barna, dersom behovet skulle oppstå.

En ting er vi sikre på, mobiltelefonen brukes ikke lenger bare til å ringe med. Med en smarttelefon har barnet plutselig en mini-PC med seg. Det er derfor flere ting du bør ta stilling til før du kjøper mobil til barnet ditt.