14 tips til hvordan du kan styrke barns selvtillit

Vi ønsker alle at barna våre har det bra hele livet. Tenk om du kunne sørge for at barna våre har det bra hele livet. At de forblir selvsikkert og lykkelig. Så enkelt er det nok ikke.

Å styrke barns selvtillit krever mye

Det er ikke bare vi voksne som føler på usikkerhet og forventningspress, det er helt naturlig at våre barn kjenner på dette også iblant.  Verden er fulle av krav, så det å iblant kjenne på at at man ikke når opp, er helt naturlig. Vi er bare mennesker. Og det er barna våre også. Det er riktignok ikke lett for barn å vokse opp i denne verden, men det er mange ting du som forelder kan gjøre for å hjelpe og styrke barnas selvtillit. Nedenfor har vi samlet 14 gode råd som kan være gode å ha;

Ikke sammenlign barna

Alle barn er forskjellige – de utvikler seg i forskjellig tempo, har forskjellige behov, og har alle, herlige, forskjellige personligheter. Å sammenligne barn med hverandre kan derfor ha en negativ effekt – da noen er god på noe, og andre er god på andre.

 

(artikkelen fortsetter under bildet..)

Oppmuntre motet til å ta noen risikoer

Vi vet hvor viktig det er for barn å tro på seg selv – sine egne evner og å bli sitt eget individ for å styrke barnas selvtillit. Å oppmuntre til å prøve nye ting og gå ut i ukjent terreng kan være en fantastisk øvelse og veien til mestringsfølelse.

Ikke ta frykten ut på barnet ditt

Off, denne kan være tøff. Av og til er det motsatt av forrige punkt, av og til er det vi foreldre som kjenner på frykten for å la barn ta risiko og gi slipp. Tro meg, du er absolutt ikke alene om å føle på dette. Men som tidligere skrevet er det viktig at barnet får utforske selv og bli sitt eget individ. Derfor må vi som foreldre av og til puste med magen, og la dem utforske selv, feile og lære selv, og legge egen redsel til side. Dette er en av kjerneverdiene vi i Xplora står for – å la barnet få utforske, leke og bli selvstendige, samtidig som vi foreldre har den oversikten som trengs for at dette skjer innenfor trygge rammer. Med en av våre smartklokker på barnets håndledd kan barnet dra på egne eventyr, mens du som forelder har full oversikt i foreldreappen. Barnet er også bare en samtale unna dersom kontakt er nødvendig. Å la barnet gå ut på egne turer kan også styrke barnas selvtillit.

Ikke spar på ros

Vi er nok alle veldig klar over hvor bra og viktig ros er. Men i en travel hverdag med jobb, kjøring, skole, måltider og fritidsaktiviteter er det fort gjort å stoppe opp og rose hverandre for dagens godt utførte oppgaver. Våre barn ser opp til oss og ønsker å gjøre alt for å gjøre oss stolte. Et tips kan være å prøve å lage en rutine av å rose barnet ditt. For eksempel å si hvor flinke de har vært når de har gjort ferdig leksene sine eller ryddet rommet. Et smil og “så flink du har vært” kommer du langt med.

Gi rom for barnet ditt til å vise følelser

Å bli sint, redd, trist eller glad er normalt. Vis barnet ditt at alle følelser er greit å føle. Oppmuntre barnet ditt til å snakke om hvordan det har det. Spør hvorfor han er trist eller sint. Å lære barnet ditt i tidlig alder å kunne sette ord på følelsene sine, vil gjøre ting lettere i fremtiden.

Oppmuntre barnet ditt til å prøve igjen

Prøv å oppmuntre barnet til å prøve igjen hvis barnet mislykkes med en oppgave. Å utføre og fullføre en oppgave kan virkelig øke barnas selvtillit, da de virkelig får kjent på mestring. Det er av feil vi lærer, og da blir det stort sett bedre neste gang.

Lytt til barnet ditt

Det er viktig for barn å få utløp for tanker og følelser. Å da finne rom for barna til å snakke fritt, uten avbrytelser og at du aktivt lytter, vil kunne styrke trygghetsfølelsen for barnet ditt.

Oppmuntre barnet ditt til å være stolt av talentene sine

Forklar samtidig at du ikke skal sammenligne deg med andre. Å konkurrere mot andre er ikke viktig. Den eneste personen du kan konkurrere mot er deg selv og prøve å bli den beste versjonen av deg selv. Men du kan ikke være best på alt. Ingen er bedre enn noen andre, noen gjør bare ting annerledes.

Aldri kritiser barnet ditt åpent foran andre.

Det spiller ingen rolle om det er foran barn eller voksne. Barn vil gjøre feil. Det er når du gjør feil du lærer å gjøre riktig neste gang. Å påpeke feil foran andre vil bare gjøre det motsatte av å øke barnas selvtillit.

Oppmuntre barnet ditt til å stille spørsmål

Barn er nysgjerrige og nysgjerrige. Gjør derfor en innsats for å svare så mye som mulig på barnets spørsmål. Prøv å ikke sukke og huffe når barnet stiller mange spørsmål. Oppmuntre heller barnet ditt til å stille spørsmål. Spør du ikke får du heller ingen svar.

Vis at det er greit å tenke annerledes.

Gi rom for barnet ditt til å tenke fritt. Oppmuntre derfor barnet ditt til å prøve å finne andre løsninger på problemer. Still spørsmålet “Er det en annen måte å gjøre dette på?” Eller “Kan du tenke på noe annet?”

Oppmuntre til fysisk aktivitet

Ikke alle barn er interessert i sport, men det er mange fritidsaktiviteter som hjelper barnet til å bevege seg. La barnet teste seg selv og finn det som passer best. Å spille i lag kan øke barnas selvtillit, samtidig som barnet lærer å samarbeide med andre. I XGO3 er det innebygd skritteller som er linket opp til Xploras aktivitetsplattform hvor barnet kan samle fiktive mynter, som kan brukes i aktivitetskonkurranser, by på spennende produkter og mye mer.

Gjør ting sammen med barnet ditt

Gå i skogen, på lekeplassen, svøm, idrett, gjør håndverk, gå på museum eller noe annet. Lag tradisjoner for dine felles interesser. Alt du gjør skaper sterke bånd mellom dere gjennom hele livet og vil definitivt øke barnas selvtillit.

Klem barnet ditt

Gi barna kjærlighet, “mer kjærlighet og enda mer kjærlighet” (Som Astrid Lindgren pleide å si).

Styrke barns selvtillit XPLORA
Å øke barnas selvtillit er virkelig mye arbeid. Men jo mer du tenker og praktiserer disse tipsene – jo lettere blir det!