Hvordan gi barnet ditt god selvfølelse?

Kravene til oss mennesker har i dag blitt tøffere og tøffere enn tidligere. Det forventes at vi har gode jobber, mange venner, gode karakterer og vi blir tvunget til å bli sammenlignet og rangert. For ikke å snakke om sosiale medier som minner en om hvordan alle andre har “perfekt” utseende og et “perfekt” liv.

Det er absolutt ikke lett for barn å vokse opp i denne verden, men det er mange ting du som forelder kan gjøre for å hjelpe barnet ditt til å bli tryggere på seg selv. 

Nedenfor finner du noen 20 verdifulle tips.

Les mer om våre smartklokker til barn

1. Ikke sammenlign barn

Det er viktig å huske som foreldre at alle barn er forskjellige og utvikler seg annerledes. Prøv å ikke sammenligne barnet ditt med søsken, venners barn eller noen andre. Hvert enkelt barn er unikt.

2. Oppmuntre barna til å våge å gjøre noe der de må strekke seg litt

Det er viktig for barn å tro på seg selv, sine egne evner og å bli et eget individ. Ved å strekke seg vokser barnet, de opplever at de kan klare ting de faktisk var engstelige for, grudde seg til og kanskje ikke trodde de klarte å gjennomføre. Å kjenne på mestringsfølelse er den største boosten for selvfølelsen og selvtilliten!

3. Prøv å fokusere på gleden av det barnet ditt gjør

Det er så fort gjort å si “så flink du er! – og “så fin du er!” ofte, men det barnet ditt trenger er din anerkjennelse og din oppmerksomhet. Prøv med å si  “Så gøy du syns det er å tegne!”, eller “så glad du er i å pynte deg!” – så fokuserer man mer på den indre motivasjonen til barna.

4. Vær gjerne konkret når du gir tilbakemeldinger

Igjen, så lett det er å si “så flink du er!” Prøv å vær konkret neste gang; Ååå, så fine farger du bruker, jeg elsker rød!” Eller “så nøye du er når du tegner, ingen streker utenfor kantene!” Dette kan bidra til at barna ikke blir så opptatt av hvor flinke de er, men at selve gleden av å gjøre det de gjør, den indre motivasjonen, overskygger “flinkheten”.

5. Ikke gi frykten videre til barnet ditt

Stopp ikke barnet fra å dra på egne oppdagelsesreiser hvis det er modent nok fordi du er engstelig. Selvstendighetstrening er svært viktig for barnets utvikling – og kan gi masse påfyll på mestirngs- og selvfølelsen! Med vår X5 Play smartklokke på barnets håndledd kan barnet gå på egne opplevelser mens du som forelder kan holde deg oppdatert hvor barnet ferdes ved hjelp av klokkens innebygde GPS. Barnet er også bare en samtale unna hvis det er behov for kontakt.

6. Gi barnet rom for å vise følelser

Å bli sint, redd, trist eller glad er normalt. Vis barnet at alle følelser er i orden å føle. Oppfordre barnet ditt til å snakke om hvordan han eller hun har det. Spør hvorfor han er trist eller sint. Å lære barnet ditt å sette ord på følelsene sine så tidlig som mulig, vil gjøre det lettere i fremtiden.

7. Vær et godt forbilde

Barn gjør som vi gjør. Hvis du er irritert og stresset, kan du ikke forvente at barnet ditt skal være lykkelig, engasjert og kreativt. Det nytter ikke å prøve å få barnet ditt til å utfordre verden når du ligger på sofaen og stirrer på telefonen.

8. Lytt til barnet ditt

Det er viktig for barn å ha et utløp for sine tanker og følelser. Gi derfor barnet sjansen til å snakke om seg selv, uansett hvor sliten eller stresset du er. 

9. Kritiser aldri barnet ditt åpent foran andre

Det spiller ingen rolle om det er foran barn eller voksne. Barn vil gjøre feil. Det er når de gjør feil de lærer å gjøre rett neste gang.

10. Hvis barnet med tid, tilstedeværelse, fysisk nærhet og ord hvor mye du setter pris på det

Man kan ikke gi for mye kjærlighet. Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet (Som Astrid Lindgren pleide å si)

11. Grenser og regler

Er også kjærlighet – og gjør verden til barnet ditt forutsigbar. Og kanskje den viktigste måten barnet lærer hvordan man sosialiserer seg inn i denne kompliserte verden…. For at barn skal bli gode lekere, gode venner, gode kollegaer og gode partnere, må man kunne de sosiale spillereglene i samfunnet.

12. Ikke vær redd for å stille krav

Barn har det bra med å ha mål å strebe etter. Det er derfor viktig å sette mål i henhold til barnets forhold. Det er urimelig å sette målet om at barnet skal ha høyeste karakter i alle fag. Sett i stedet rimelige og oppnåelige mål for barnet ditt. Barn er forskjellige og har forskjellige forhold. 

13. Like mye; pick you fights!

Om  4-åringen vil gå med lue i barnehagen i juli er det ok. Dette kan faktisk være fint – at barn lærer selv; oi, det ble varmt med vinterlue på sommeren! i  -10 grader i januar tar man den krangelen. Vil de ikke pusse tenner, tar man den krangelen – hver morgen og kveld. Den hårvasken må faktisk gjennomføres nå. Men som nevnt i det første eksempelet; alt er ikke like viktig. Barn må så mange ting fra før av. Det er fint og viktig med fleksibilitet der det er mulig og hensiktsmessig – og at de av og til kan oppleve å få en følelse av selvbestemmelse.

14. Oppfordre barnet ditt til å stille spørsmål

Barn er nysgjerrige er natur. Forsøk derfor å svare på barnets spørsmål så mye som mulig.

15. Stimulèr til å undre seg og glede seg over de “små” ting

“Hvorfor heter maur egentlig maur?”. “Hvorfor er helgen kun to dager (godt spørsmål!)?”. “Se den fine steinen, mamma!”

16. Bidra til å utvikle og å stretche empatien

Å være empatisk og kunne mentalisere godt er en helt avgjørende faktor for å kunne etablere og ha gode og nære relasjoner i livet. Denne reisen starter i det barnet ditt blir født; “Man blir til i hverandres øyne; hvem er jeg uten at noen samhandler med meg?” Her har vi voksne et stor og viktig ansvar; å anerkjenne, speile, bekrefte, romme og tåle. Enn så vanskelig de kan være tidvis..!

17. Vis at det er greit å tenke og å være annerledes

Gi barnet rom til å tenke fritt. Still spørsmålet “Er det noen annen måte å gjøre dette på?” Eller “Kan du tenke deg noe mer?” Vis at du syns annerledes er like bra; om barnet ditt sier “hun var rar!”, så kan du svare varmt ;” Så fint da! At hun var annerledes -det er jo bra at alle ikke er like! Og kanskje syns hun vi var rare?! – kan du eventuelt legge til avslutingsvis, med et lite, varmt og lurt smil. Da lærer du barna å romme og å se ting i perspektiver.

18. Oppmuntre til fysisk aktivitet ved å fokusere på lek og moro

Sett leken og det å ha det gøy i fokus! Barn er som regel gode lekere og aktive av natur; legg til rette for at barna kan utfolde seg fysisk barna fra de er små – slik dette ette blir en helt naturlig del av livet deres. Noe de vil sette stor pris på senere i livet!

Visste du at vi har en egen aktivitetsplattform som heter Goplay – som er et univers for barna der de kan delta i alle våre morsomme kampanjer som stimulere til fysisk aktivitet? Vi er en teknologitilbyder som ønsker å aktivisere heller enn å passivisere barna!

19. Kommenter ikke utseendet til andre foran barnet

Prøv å unngå å kommentere andre, barnet og ditt eget utseende foran barnet. I stedet kan du prøve å markere andre ferdigheter som “du er en så god venn” eller “hvor flink du er til å lese”.

20. Del barnets entusiasme og fantasier

Uansett hvor urealistiske barnets drømmer er, trenger du ikke å si det. Del barnets entusiasme og si aldri at noe er umulig. Å drømme og å fantasere er to kjempeviktige ting i barns utvikling! 

 


Barn og vi mennesker utvikler oss, vår selvfølelse og selvtillit basert på samhandling med andre mennesker. Dette er grunnen til at foreldrenes engasjement er helt avgjørende for barna for å danne en tydelig identitet og en sunn relasjon til seg selv og andre. Foreldre kan fremme god selvfølelse ved å vise oppmuntring, anerkjennelse og glede på mange områder. Er ikke det godt å vite?

Les mer om våre smartklokker til barn