Xplora heier på myndighetenes råd – mindre skjerm, mer aktivitet!
Norske barn sitter stadig mer passive foran skjerm. Nå roper myndighetene varsko. Barn trenger daglig fysisk aktivitet og fri lek, men ikke alle får nok av det. Hvordan kan vi snu trenden?
9.mai gikk Helsedirektoratet ut med et klart råd til alle norske foreldre: Dropp all skjermtid for de minste barna! Samtidig oppfordrer de til fysisk aktivitet for både store og små.
Skjermen er ingen barnevakt!
– Et viktig poeng for oss er at skjermen ikke bør brukes som barnevakt, fordi det å sette barna foran en skjerm slik at de passiviseres over lengre tid, ikke er gunstig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.
Med en Xplora smartklokke for barn kan foreldre med god samvittighet sende barna ut for å leke og herje på egen hånd, så sant de er moden nok for å være ute alene i nærområdet. Med klokken innebygde GPS og mulighet for å opprette sikkerhetssoner via Xplora-appen, kan foreldre ha god oversikt over barna som er ute på egne eventyr!
Xploras smartklokker er uten internett, spill, sosiale medier og andre fristelser som en smarttelefon gir, men kan brukes til å ringe og sende meldinger ved behov.
Les mer om våre innovative smartklokker for barn her
Nye råd
Helsedirektoratet la frem nye råd om fysisk aktivitet og sittestilling. De er basert på råd Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med i 2019 og 2020 , men er tilpasset noe til norsk kontekst. Helsedirektoratet mener den daglige skjermtiden for barna mellom to og fem år bør begrenses til én time, og at jo mindre skjermtid, jo bedre er det for barna. For de litt større barna anbefaler direktoratet særlig å begrense passiv skjermtid på fritiden.
Folkehelserapporten til Folkehelseinstituttet (FHI) som kom i fjor, viser at jo eldre barna blir, faller andelen som tilfredsstiller anbefalingene for fysisk aktivitet:
- Blant 6-åringene er 87 prosent av jentene og 94 prosent av guttene aktive nok.
- Blant 9-åringene er 64 prosent av jentene og 81 prosent av guttene aktive nok.
- Blant 15-åringene er 40 prosent av jentene og 51 prosent av guttene aktive nok.
Finne en bedre balanse
Etter to år med pandemi er et problem som var stort fra før, nå blitt enda større. Vi sliter med å endre nye vaner, som i stor grad innebærer stillesitting, mye fet mat, sofa og strømmetjenester på Internett. Den nye passitivitet er beskrevet i flere forskningsartikler.
Vi har i flere artikler her på Xplora-bloggen skrevet om studier som er knyttet til skjermtid og fysisk aktivitet. Det gjennomgående er at både barn og voksne ikke oppfyller anbefalingene som er gitt av myndigheter og helse-eksperter og at trenden er urovekkende. Her kan du lese om hvordan du bedre kan stimulere til en fysisk og aktiv hverdag for dine barn.
Play to move the world
Xplora har gjennom de siste årene bygget opp Xploras aktivitetsplattform, som er barnas univers – i form en digital plattform der hovedmålet er å engasjere barn til mer fysisk aktivitet!
Guldvog understreker at Helsedirektoratet ikke mener det er skadelig med litt skjermtid for barna. Han er også klar på at skjerm kan bidra til å gi barna digital kompetanse og læring – noe Xplora også støtter; alt til sin tid, i riktig mengde og med passende innhold. Digitaliseringen kan være en stor ressurs for oss mennesker, her handler det om det berømte balansen:
– Poenget her er at det må være en balanse. For barna mellom to og fem år er det bedre å legge vekt på at de skal være i fysisk aktivitet og ha sosial kontakt, sier Guldvog.
Vi i Xplora er ikke imot bruk av Internett, og anerkjenner dets positive egenskaper, men med en Xplora smartklokke kan foreldre mye lettere balansere barnas fysiske aktivitet og skjermbruk, sier CCO i Xplora, Kristin Hellebust.