“Er det én ting jeg ikke er bekymret for, så er det at barn ikke får nok skjermtid”

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup mener foreldre bør si nei til smarttelefon for barn i barneskolealder.

Det er et velkjent fenomen at smarttelefonen er et avhengighetsskapende verktøy. Det er en vane, et allemannseie og vi sjekker den lille datamaskinen utallige ganger daglig. Finnes det dødtid, sitter vi ofte ved siden av hverandre på busstoppet med tommelen klar for scrolling – i taushet.

Ønsker vi å gi barna den samme følelsen i tidlig alder, istedenfor å la de delta i verden der ute – utenfor mobilskjermen?

– Det er ingen gode grunner til at barn i barneskolealder skal ha egne smarttelefoner. At enkelte foreldre sier ja til smarttelefon, skaper et press for andre foreldre til å gjøre det samme, sier Astrup til Dagbladet.

Sosiale medier som Instagram, Snapchat, musical.ly og Facebook har selv satt en aldersgrense på 13 år. Medietilsynet, Barneombudet med flere anbefaler at man følger denne. Mot slutten av barneskolen er det likevel ikke uvanlig at de fleste barna har fått egne brukerkontoer, og med foreldres tillatelse er det ingenting ulovlig ved det.

– Jeg kan ikke se noen gode grunner til at barn i barneskolen trenger smarttelefon, men det er mange gode grunner til at de ikke bør ha det, fastslo Astrup på Twitter.

– Hver og én må tenke igjennom dette selv. Men det er generelt viktig å skaffe barna god digital dømmekraft. Jo lenger man klarer å utsette dette med smarttelefon, jo bedre er det, sier Astrup.

Og vi i XPLORA støtter vår digitaliseringsminister fullt ut!

Vi ønsker ikke å stoppe den teknologiske utviklingen. Den er uungåelig og vi må alle lære å leve i en teknologisk og digital hverdag. Vi mener derimot at teknologi for barn må tilpasses barna og introduseres gradvis, slik at en teknologisk grunnmur og forståelse for teknologi kan dannes.

Derfor ønsker vi å tilby et produkt uten vanedannende apper som Facebook, Instagram og Snapchat tilgjengelig med et tastetrykk. Vi ønsker at teknologi for barn skal være til nytte, samtidig som de ikke skal forhindre lek og moro. Det gjør vi med et produkt som henger enkelt på barnets arm, samtidig som det bidrar til trygg og enkel kontakt mellom barn og foreldre.

Les hele artikkelen HER

Vil du vite mer om XPLORA, klikk HER