5 tips til å hjelpe barn med bruk av teknologi

Den gamle forestillingen om at «det er enklere å forebygge enn å behandle» gjelder i særlig grad teknologiavhengighet.

Teknologi har vært en stor hjelp på alle områder. Det har gjort informasjonsflyten raskere, økt produksjonen, og utviklet nye midler for kommunikasjon og transport.  Ja, teknologien kan være en kjemperessurs, hvis du vet hvordan du bruker den riktig.

Studier har vist at de fleste tenåringer nå misbruker teknologi.  De er så oppslukt av gadgets,  at de ignorerer viktige  aktiviteter som å trene, være sammen med familie og venner eller gjøre lekser.

Hvordan kan vi som foreldre hjelpe våre barn med å bruke teknologi på en sunn måte?

Før det blir verre, gjør noe for å forhindre at ungene dine blir avhengige av elektroniske gadgets. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å holde dem vekk fra teknikkens klør:

1. Vær en rollemodell
Du er eldre,  så du bør vite bedre. Hvis din sønn eller datter ser at du bruker mer tid på å se på mobilen enn å snakke med dem, har du ikke rett til å konfiskere deres gadgets og tvinge de til å fokusere på sine oppgaver. Du må være bevist på hva du gjør fordi barna dine vil observere dine vaner også. Hvis du angir en tidsregel for skjermbruk, må du følge den også.

2. Påminn dem når de bruker for mye tid på nett
Hold styr på hvor mye barna bruker sine gadgets. Å forby dem helt vil ikke være mulig i disse dager,  men det hjelper å minne de på at virkeligheten er bedre enn den virtuelle verden.

3. Engasjer dem i trening og andre fysiske aktiviteter
Å ha en sunn livsstil innebærer å være fysisk aktiv. Barn som er fysisk aktive, vil få en rekke helsefordeler – mange av disse fordelene kan det være vanskelig å ta igjen senere i livet. Med et generelt synkende aktivitetsnivå, er det viktig at foreldre bidrar til å gi barna gode og positive treningsvaner. Ta utgangspunkt aktiviteter som er på barnas premisser og som gir dem bevegelsesglede.

Barn og teknologi: Jente på sykkel med XPLORA klokke.

4. Involver barnet ditt i å lage regler for skjermbruk
Dersom du ser at barnet ditt har problemer med å regulere skjermbruken selv, må du lage mer detaljerte og strenge regler. Men hvis barnet ditt klarer dette fint, er det ikke nødvendig. Vi vil jo helst at barn skal få det til selv og det er derfor viktig at de får muligheten til å lære seg det også. Hvis vi følger dem opp alt for tett og ikke lar dem muligheten til å feile, vil de ikke lære det.

5. Oppmuntre barna til å ha et sosialt liv

Snakk med barnet om betydningen av vennskap. Diskuter forskjellene mellom vennskap og popularitet og gjenta til barnet ditt at fordelene ved vennskap er verdt innsatsen. Virkeligheten er mye bedre enn den virtuelle verden.

Livet ville være en katastrofe hvis du lar deg bli en slave av moderne teknologi. I dag kan vi ikke leve uten teknologi, men sørg for at du setter grenser og bruker den på riktig måte.

I XPLORA har vi vært opptatt av å lage teknologi som er lett å brukes på riktig måte. Derfor har vi laget smartklokken for barn, XPLORA 4. Du kan lese mer om denne klokken her.

to smartklokker på et bord. En er grønn og en er rosa