15 tips til morsomme aktiviteter for barn ute

Ser du etter inspirasjon som kan hjelpe barna dine være mer aktive ute? Da har du kommet til rett sted! I denne artikkelen gir vi deg 15 tips til morsomme aktiviteter som barn og voksne kan gjøre ute.

Viktigst av alt: ha det gøy ute.

Det viktigste vi kan gjøre for å oppfordre til mer fysisk aktivitet er selvfølgelig at aktivitetene er gøy. Derfor har vi samlet sammen mange gode tips til fine, lærerike og morsomme uteaktiviteter dere kan gjøre med barna.

Forhåpentligvis skaper det mange fine stunder for dere utendørs!

Tips 1 til 5: Leker man kan gjøre ute.

1. Turgjemsel

La en person stå, det kan gjerne være en voksen. Så løper de andre og gjemmer seg i nærheten av stien. Man kan ikke gjemme seg lengre vekk enn at man kan sees fra stien, og man må gjemme seg i turretningen. Dersom den som leter går forbi gjemmestedene, får barna som har gjemt seg et poeng.

Det er mange flere «gjemselaktiviteter» dere kan gjøre. Gi et lite vink, boksen går, titter´n på hjørnet eller leke sisten. Barn i alle aldre elsker å løpe rundt å bli jaktet på.

2. Naturlek

Legg ut fem ting som ikke hører til i naturen rundt omkring. La barna finne ut hva som har blitt lagt ut og som ikke hører hjemme der! Har du eldre barn så kan det være en fordel å gjemme noen av disse lekene ekstra godt for å gjøre leken mer vanskelig!

3. Hinderløype

Hinderløype egner seg for barn i alle aldre. Finn et sted som er litt åpent. Lag en løype som går over en stokk, under et tre, opp på en stein, rundt en busk, alt ettersom hva som finnes i naturen. Og så tar man tiden. Barna mot de voksne? Det er alltid gøy! Og kan fint kombineres med mat ute etterpå.

4. Hoppe tau

Det er gøy å se hvem som kan klare flest hopp. Bare høyre bein, bare venstre bein, beina i kryss eller annethvert bein.

5. Kaste gris

Dette er en ball-lek! Det er om å gjøre å ta imot uten å miste ballen. Dere får en ny bokstav i orden GRIS hver gang dere ikke klarer å ta imot. Dere trenger bare en ball, denne kan enten kjøpes eller lages selv!

Tips 6 til 11: Aktiviteter man kan gjøre ute!

6. Bokstavjakt

Gå på jakt etter ting som ligner på bokstaver i naturen. Er dere ekstra kreative klarer dere kanskje å finne hele alfabetet? Barna kan også bruke pinner, steiner etc. for å lage bokstavene. Er barna for små til bokstavjakt, kan de lete etter farger.

7. Skattejakt for de yngre

Denne leken kan lekes på mange måter. Her er to eksempler:

Skattejakt:Når ingen ser det gjemmes en eller flere små skatter hjemme, i skogen eller i hagen. Barna skal lete etter skattene.

Skattejakt med tråd:En voksen strekker ut tråden fra et garnnøste, fester denne underveis rundt omkring i huset—og legger en skatt helt i den andre enden. Barnet må følge tråden, og hvis barnet greier det, kan tråden surres rundt hånden hele veien.. helt til skatten er funnet.

8. Småkrypsafari

Å samle småkryp er kanskje mest spennende for barn i alderen 3 – 8 år. Ta med på tur plastbokser med lokk. Lag små hull i lokket om dere skal gå langt og ta med fangsten hjem igjen. Gi barna oppgave med å finne så mange forskjellige arter som mulig fra boksen sin.

9. Tegn paradis

En eske kritt, gjerne i flere farger, kan skape mye billig moro. Hjelp barna med å tegne paradis på asfalten. Hva med å bytte ut de tradisjonelle paradisformene med paradis formet som biler, fisker, sommerfugler eller noe annet morsomt design? Barna kan lage nye regler og teste dem ut på resten av familien. Kritt kan også brukes til mye annet. Bare fantasien setter grenser.

10. Eventyrhus

Foreslå for barna at de lager et eventyrhus eller fantasihus av det de finner ute i naturen, som et morsomt alternativ til den tradisjonelle bondegården. Passende materialer er for eksempel pinner, mose, blomster, blader, steiner og kongler m.m

11. Hoppe inn – hoppe ut

Dere trenger et jevnt underlag og en pinne eller kritt å tegne med. Tegn en stor firkant (kvadrat) på bakken med tre ruter hver vei, til sammen ni ruter. Alle rutene har god plass til føttene. Dere skriver et ord i hver rute. For eksempel: Byer, land, drikke, leketøy, gutte-jentenavn, klær og mat. Det gjelder å hoppe inn og ut av alle rutene, mens man sier guttenavn, jentenavn, drikke, mat og så videre. Det er ikke lov å si det samme ordet to ganger. Fin språktrening for barna.

Tips 12 til 15: Konkurranser man kan gjøre ute.

12. Skrell appelsin

Ta med appelsin på tur og ha en konkurranse om å skrelle en appelsin på kortest mulig tid. Kanskje avslutte med deilig kakao ute?

13. Kast gjennom ringen

Finn et flatt område. To personer sender en rockering mellom seg, så den triller raskt mellom. Spillerne har en tennisball eller kongle og skal kaste gjennom ringen når den triller forbi, trill fram og tilbake til alle ballene/konglene er kastet.

14. Kaste på stikka

Kritt opp en strek på bakken eller legg ut en taubit som dere skal kaste mot. Den som klarer å kaste nærmest streken, den vinner.

Her kan en bruke steiner, kongler, mynter, klinkekuler etc.

15. Stille lengde

Hvor langt klarer man å hoppe? Tegn en strek i bakken og hopp fra denne så langt du kan.

Vårt mål er å inspirere til sosial lek og mer aktivitet

Vi håper at tipsene vil hjelpe dere med å være mer aktive ute.

I dagens samfunn er det mange ting som gjør at barna sitter mer enn tidligere. Barn får mobiltelefon tidligere enn før og det er lett å bli distrahert av engasjerende spill på telefonen eller nettbrettet. Xplora heier vi på aktive barn, og ønsker å bidra til mer aktivitet hos barn! Derfor er er alle våre nyeste smartklokker utstyrt med skrittellere der barnet kan følge med på hvor aktive de er når det er ute og leker. Skrittelleren hjelper ikke bare med å synliggjøre aktivitetsnivået, men det gjør det også gøy å være aktiv. Med vår nyhet Xplora XGO3 smartklokke kan barna til og med ta flotte bilder, eller lage gøye videoer mens de er ute og leker.

Xplora legger til rette lek og aktivitet i trygge rammer, samtidig som å gjøre hverdagen lettere! Helt uten tilgang til internett gjør våre telefonklokker det lettere å redusere tiden innendørs, og oppfordre til mer aktiv lek med gøye aktiviteter ute.

Les mer om våre innovative smartklokker til barn her!

Xploras aktivitetsplattform: Plattformen som gjør fysisk aktivitet gøy.

Når vi stiller spørsmålet om hva barna setter mest pris på ved Xplora, hører vi ofte at det nettopp er skrittelleren som er mest populær. Vi har sett at det motiverer barn til å bevege seg mer. Derfor har vi utviklet aktivitetsplattformen vår, hvor barna kan tjene Xplora-mynter, få belønninger og kjøpe produkter for de fiktive myntene sine. På den måten belønner vi barn for mer fysisk aktivitet. Les mer om Xploras aktivitetsplattform her!

To aktive barn som leker ute med hver sin xplora klokke.

Vi håper at tipsene vil hjelpe dere med å være mer aktive ute, og at aktivitetsplattformen kan bidra til flere aktive barn. Hvis du ikke har en Xploraklokke allerede kan du hoppe over i nettbutikken og bestille en her.

Har du andre forslag til gøye aktiviteter for barn ute? Vi elsker å høre fra deg.