Burde vi vurdere 16 års aldersgrense på smarttelefon?
Mange av oss kjenner til den litt tomme følelsen…
Følelsen som ofte dukker opp når man mister dekningen på smarttelefonen. Eller enda verre; Mister eller glemmer telefonen. Mange av oss går da med en følelse av at noe mangler eller som at verden raser videre av sted, uten oss.
Ønsker vi å gi barna den samme følelsen i tidlig alder, istedenfor å la de delta i verden der ute – utenfor mobilskjermen?
Smarttelefonen er avhengighetsskapende
Det er et velkjent fenomen at smarttelefonen er et avhengighetsskapende verktøy. Det er en vane, et allemannseie og vi sjekker den lille datamaskinen utallige ganger daglig. Finnes det dødtid, sitter vi ofte ved siden av hverandre på busstoppet med tommelen klar for scrolling – i taushet.
Barna våre er på god vei inn i de samme vanene. I følge Medietilsynets undersøkelse om barns medievaner i 2018, svarte 49% av ungdom mellom 9-18 år hadde brukt mobilen i to timer eller mer, dagen i forveien. Tilsvarende tall for 2016 var 35%. Desto eldre barna blir, desto høyere blir timeantallet. I samme undersøkelse svarer barn i alderen 9-18 år at 95% har en egen smarttelefon tilgjengelig.
– Foreldre bør si nei til smarttelefon
-Er det én ting jeg ikke er bekymret for, så er det at barn ikke får nok skjermtid. Det sa tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup til Dagbladet.
Han mener foreldre bør si nei til smarttelefon for barn i barneskolealder.
– Det er ingen gode grunner til at barn i barneskolealder skal ha egne smarttelefoner. At enkelte foreldre sier ja til smarttelefon, skaper et press for andre foreldre til å gjøre det samme, sier Astrup til Dagbladet.
Sosiale medier som Instagram, Snapchat, musical.ly og Facebook har selv satt en aldersgrense på 13 år. Medietilsynet, Barneombudet
– Jeg kan ikke se noen gode grunner til at barn i barneskolen trenger smarttelefon, men det er mange gode grunner til at de ikke bør ha det, fastslo Astrup på Twitter.
– Hver og én må tenke igjennom dette selv. Men det er generelt viktig å skaffe barna god digital dømmekraft. Jo lenger man klarer å utsette dette med smarttelefon, jo bedre er det, sier Astrup.
Og vi i Xplora støtter den tidligere digitaliseringsministeren fullt ut!
Vi ønsker ikke å stoppe den teknologiske utviklingen. Den er uungåelig og vi må alle lære å leve i en teknologisk og digital hverdag. Vi mener derimot at teknologi for barn må tilpasses barna og introduseres gradvis, slik at en teknologisk grunnmur og forståelse for teknologi kan dannes.
Derfor ønsker vi å tilby et produkt uten vanedannende apper som Facebook, Instagram og Snapchat tilgjengelig med et tastetrykk. Vi ønsker at teknologi for barn skal være til nytte, samtidig som de ikke skal forhindre lek og moro. Det gjør vi med et produkt som henger enkelt på barnets arm, samtidig som det bidrar til trygg og enkel kontakt mellom barn og foreldre.
Vi stiller oss derfor bak uttalelsen til professor Einar Duenger Bøhn i sitt intervju med NRK den 6. desember. Han ønsker en vurdering av aldersgrense på 16 år ved bruk og kjøp av smarttelefoner. Vi tror en aldersgrense vil kunne hjelpe foreldre i å tenke og velge annerledes. At det finnes produkter som gir en gradvis overgang til teknologi, samtidig som det ikke blir et vanedannende verktøy for barna våre.
Er det flere som er enige med oss?
Alternativet til smartelefon for barn
Xploras smartklokke til barn er et godt alternativ til smarttelefon for barn i en tidlig alder. Den har alle funksjonene du trenger, uten mulighet for å koble seg på sosiale medier.
Du kan lese mer om vår Xplora-klokke her