Trenger du egentid i juleferien?

Juleferien er den perfekte tiden for kvalitetstid og mye hygge sammen med familien og barna. Det er etterlengtet – tid til å være sammen, uten jobb, skole, barnehage, koordineringer i hverdagen og forberedelser til jul; “bare” å være sammen og ha tiden på sin side, uten altfor mange forstyrrelser i topplokket. Selv om familietid er utrolig hyggelig, kan også behovet for egentid, pauser og noen små lommer med “luft” komme krypende når man tilbringer mye tid sammen.

En del av oss har allerede hatt mye tid hjemme med familien ettersom det ble digital undervisning ved skoler , sykdom og karantenetid – og mange har tatt barna ut av barnehagen tidligere av ulike årsaker. Enda en grunn til at behovet for egentid melder seg – kanskje tidligere enn vanlig. Man kan kanskje kjenne seg sliten og litt småirritert, og det eneste man vil er å ta seg en kjøretur uten passasjerer, en tur alene på butikken – eller bare sitte på do i fred, selv om det kan virke som utopi i en ferietid hvor alle er hjemme og det skal “hygges” sammen.

Mange av dere har også hatt en krevende høst, men jobber både hjemme og litt på kontoret igjen; vanlig hverdag – men likevel ikke. Hverdagsrutiner, men ikke helt som før. Rytmen man ikke helt finner. Det er noe annerledes. Og barna merker ofte det. Finner liksom ikke helt den samme melodien, men må gå opp sporet på nytt. Og de krever fra oss foreldre, og fra barna – og som familie som en enhet. Vi påvirkes alle, på en eller annen måte. 

Og så var det korona da. Som i stor grad påvirker livet vårt nå. For ikke å snakke om juleforberedelser. Annen sykdom; egen sykdom, partners sykdom, barnas sykdom, og hjemmeværende syke barn, mens man også selv er syk. En 100 % jobb som ikke tar karantene, selv om fasilitetene er endret. Vi må tilpasse oss. Endre, flekse, være smidige. Man kan bli sliten av å stretche seg. Det er ikke rart at mange foreldre kjenner seg slitne i disse dager. Og det er lov å kjenne det slik. 

Ordet sliten er ofte litt tabubelagt;  man skal liksom ikke si man er sliten og lei. Og i hvert fall ikke i juleferien! Da alt skal skinne og glitre –  og alt skal være polert. Det er så farlig enkelt å glemme at mange picture perfect-feeds på Instagram er like ekte som et livsstilsmagasin; det er staget og sminket, til det uvirkelig, men i “virkelige” rammer. Derfor glemmer vi. Vi vil minne deg på oppi alt; det er et mikroskopisk bilde og utsnitt vi ser fra et hjem, fra et hus, fra et liv – denne glansete feeden. Det er ikke et lite kakestykke en gang – mer som et bitte lite snøfnugg. Og dette ene, mikroskopiske snøfnugget bruker vi ofte som referansepunkt og sammenligningsgrunnlag – og glemmer det store (og ekte!) bildet. Som også kalles “vanlig” liv; rot, familiekaos, helfabrikata pepperkaker-bokser, hybelkaniner, julepynt fra 80- og 90-tallet, en halvbrent kjøpepizza på ´komfyren, fiskepinner, korte lunter, fett hår og på tredje dagen uten en dusj. Vi ser det vi har fokus på. Prøv å minne deg selv på dette, når du kanskje holder på å gå i den folkekjære “Instagram-fella”. Vi har alle vært der…! 

I ferien er det også ofte foreventninger om at man skal ha det så innmari koselig – det er ikke gitt at det faktisk blir sånn! Det vet de fleste med barn …! Julaften ligger på lur – og det kan være en skikkelig berg-og-dalbane for barna. Ofte innfrir ikke forventingene barna hadde, de forventnigene de ikke helt selv har klart å sette ord på og forstå selv. Så blir det enda mer utfordrende for barna å forstå sine egne reaksjoner, og de kan bli både lei seg, sinte, irritable og “på felgen” (og ofte om hverandre) som man ofte sier.  Det krever sin tålmodighet og en del ressurser fra oss voksne å anerkjenne en overtrøtt og sliten 4-åring. En 6-, 7-, 8- åring også, for den saks skyld. Vi foreldre er ofte ganske slitne selv på julekvelden –  og det å legge seg ned på gulvet å skrike og å sparke med beina kan kjennes mer fristende ut enn å være den som rommer. Selv om det kun er en lek med tankene! Lange kvelder på sengekanten i ferien;”Jeg får ikke sove!” Oppe for ørtende gang. Jada, man skal være anerkjennende, men den tiende gangen barna kommer ned trappen; “NÅ. MÅ. DU. SOVE!!” Vi vet jo selv hvor enkelt dèt er  – å tvinge frem søvnen… Det var den egentiden da!

80% av foreldrene prioriterer sjeldent alenetid 

På Instagram spurte vi våre følgere om de er flinke til å prioritere seg selv i blant. Godt over 80% svarte nei på det spørsmålet. Gitt det betydningsfulle og verdifulle arbeidet foreldrene gjør, er svaret bekymringsfullt. I en travel hverdag og førjulstid som småbarnsforeldre er det lett å glemme å sette av tid til seg selv. Altså rett og slett sette barn, mann/kone og resten av verden på pause og bare ta seg noen minutter for seg selv. Det bidrar utvilsomt til trivsel for hele familien.

Xplora støtter barnets uavhengighet.

Å ivareta alle sine behov i en moderne familie er en utfordring for de fleste. Xplora kan være en ressurs her, for både barnet og deg som forelder. Med Xplora kan barnet ditt, gitt det er modent nok, kunne være enda mer selvstendig; han vil alltid kunne nå deg hvis han er ute på lekeplassen i nærheten. Du kan alltid ringe henne om du skal “sjekke inn” for å høre at alt er ok. Mens du kan være hjemme og pusle med ditt – og få noen tilmålte minutter med egentid! Du vet alltid hvor barnet befinner seg med den unike GPS-funksjonen. I foreldre-appen får du beskjed på din smarttelefon om og når barnet går inn i eller forlater en sone – slik som f.eks. lekeplassen eller hagen til nabokameraten. Du kan også stille inn alarm på Xplora-klokken til et gitt tidspunkt hun skal komme hjem til middag! Smidige løsninger i det daglige byr på mer rom for deg.

Dette gir et godt grunnlag til å slippe barna fri, og gi de den selvstendigheten de trenger og ønsker. Det gir også økt mestringsfølelse for barna å være mer selvstendige – som igjen påvirker selvfølelsen og selvtilliten positivt. Da blir det også lettere å nyte alenetiden med god samvittighet!

Les mer om våre innovative smartklokker for barn.

Hva gjør du når du får et øyeblikk for deg selv?

Det kan hende at mye alenetiden ikke er like forenlig i juleferien i dere hjem av ulike årsaker, men et øyeblikk for deg selv betyr ikke nødvendigvis luksuriøse spa eller en lang tur ute på egen hånd. Selv små øyeblikk er meningsfylte og øker trivsel og lykke. Vi spurte våre følgere hva de synes er det beste å gjøre i løpet av deres tid alene. Svarene inneholdt en rekke ting, som også viser hvor individuelt behovet for fritid er – og hvor “lite” som kan bety så mye for oss! 

Nedenfor er svarene fra våre følgere:

 • Sove litt lengre
 • Se litt på en serie
 • Kikke litt i et blad
 • Kjøre en tur alene
 • Ring til en venn/venninne
 • Trening – eller gå en tur alene
 • Lytt til en podcast eller lydbok
 • Gå alene på do/badet
 • Lese i en bok
 • Rydde og pusle inne mens familien er ute
 • Dra på butikken alene
 • Eller rett og slett å gjøre ingenting – alt hva som ligger i dette for hver og en!

 

Vi ble så glad da vi fikk disse svarene fra dere! For dette kan være overkommelig – et lite pusterom i juleferien. Det er klart at Noen minutter her og der. Selv om det ikke er snakk om mye tid (og det er så lett å undervurdere noen egentlig helt uunnværlige minutter!), er disse få minuttene kanskje den viktigste tiden? Og hvor godt er det ikke å kunne møte familien etter litt egentid? Man kjenner seg ofte som en som er klar for å ta hele livet på strak arm! Watch out, here comes supermum or superdad!

Be om hjelp

Så er det ikke alle som er i den situasjonen hvor de har en partner de bor sammen med, der egentid faktisk må skyves bort. Her vil vi oppfordre deg til å spørre om hjelp, om det er mulig. En halvtime her og der – om du har noen du kjenner i nærheten og som kan passe på barna – hvis de er så små at de ikke kan være alene. Begynner de å bli større, kan Xplora være en god ressurs her for deg som alenepappa eller alenemamma. En kort tur på butikken alene for deg, en kort gåtur i nabolaget eller at barnet ditt kan være litt ute på en lekeplass i nærheten – men viten om at barnet ditt kan nå deg og at du kan nå barnet ditt – hvis det skulle være noe!

Vi håper at du vil bevisst “rydde” tid til deg i juleferien hvis du kjenner at behovet melder seg! Og med det ønsker vi deg og dine en riktig god jul ❤️