Fordeler ved å ha søsken

Søsken – ubeskrivelig glede, ubetinget kjærlighet og tidvis stor frustrasjon! Blir du tidvis helt tullete av at barna herjer i hele huset og krangler om “alt”? Da kan du tenke på de mange fordelene som forskning viser til ved det å ha søsken!

– Gjennom å ha søsken lærer du en god del sosiale ferdigheter helt automatisk, særlig når det gjelder evnen til å hevde seg selv, sier forskningsleder ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse i Oslo Turid Suzanne Berg-Nielsen til Foreldre og Barn. Hun sier nettopp det som ofte gir foreldre dårlig samvittighet: mangelen på en-til-en tid med barna, faktisk kan være en fordel.

– Søsken må til en viss grad konkurrere om godene, de er ikke alene om å ville ha foreldrenes oppmerksomhet og tid. I sosiale sammenhenger der det er nødvendig å markere seg selv, er det en fordel å ha hatt søsken å bryne seg på, sier Berg-Nielsen.

– Den yngste vil ha eldre søsken som rollemodeller, og hele tiden strekke seg etter dem. Det yngste barnet er derfor ofte langt framme i utviklingen av språk, motorikk og væremåte. Hos den eldste ser man ofte at det å ha småsøsken utvikler empati, ansvarsfølelse og evnen til å ta vare på andre, sier Berg-Nielsen til Foreldre og Barn.

6 fordeler ved å ha søsken

Neste gang du river deg i håret av småkrangling non-stop og rot og leker i hele huset – ta et par sekunder og pust dypt inn – og tenk på dette:

1. Søsken gjør deg snill Ifølge en studie fra Brigham Young University i USA, publisert i tidsskriftet Journal of Family Psychology, vil søsken i en enda større grad enn foreldre bidra til medmenneskelige forhold

2. Søstre beskytter mot depresjon  Samme studie fra Brigham Young University hevder at det å ha en søster verner barn i overgangen mellom barndom og ungdom mot å føle seg engstelige, ensomme og uelsket.

3. Søsken gjør deg til en bedre venn I en studie ved Ohio State University i USA ble lærere bedt om å vurdere den sosiale kompetansen hos mer enn 20 000 barn. Barn som hadde minst ett søsken ble konsekvent vurdert som bedre til å inngå og holde på vennskap, komme overens med barn som var annerledes, trøste og hjelpe andre barn, uttrykke følelser på en positiv måte og vise hensyn til andres følelser.

4. Søsken gjør deg mer optimistisk En studie som sammenlignet voksne i Beijing født like før og like etter Kina introduserte ettbarnspolitikken, viser en rekke forskjeller i personlighet som kan ha sammenheng med nærvær og fravær av søsken. Ifølge studien, utført ved Monash University in Melbourne, Australia, kan det å ha søsken bidra til å gjøre deg mer pålitelig, samvittighetsfull og optimistisk.

5. Søsken redder ekteskapet Å leve med søsken gjør deg bedre rustet til et langt liv med ektefellen. En studie utført ved Ohio State University i USA antyder at det å vokse opp med søsken gir deg et bedre grunnlag for å utvikle robuste relasjoner senere i livet.

6. Søsken gjør deg lykkelig som gammel En 72 år lang studie av livene til 268 menn utført ved Harvard Study of Adult Development, fant at 93 prosent av mennene som hadde det svært godt da de var 65 år gamle, hadde hatt et nært forhold til et søsken i barndommen.

Neste gang barna dine krangler så busta fyker for ørtende gang i dag – husk på de 6 fordelene lengre opp. Lettere sagt enn gjort, kanskje…! (Kilde: Foreldre og Barn 29/04 2017)

Søsken og Xplora

Vi i Xplora heier på selvstendighet – til riktig tid og modenhetsnivå, selvfølgelig! Våre smartklokker kan være en ressurs for hele familien, både med tanke på logistikken som hele tiden er et kjent tema for alle barnefamilier, og også der hvor barnet med Xplora smartklokken er stor nok til å kunne klare mer på egenhånd.

Bli bedre kjent med Xploras søskenrabatt og spar fra minimum 600 til 800 kr! Legg til koden “søskenXGO3” eller “søskenX6Play” i handlekurven ved kjøp av 2 eller flere av våre prisbelønte smartklokker til barn. Rabatten gjelder i Xploras nettbutikk og kan ikke kombineres med andre tilbud eller rabatter. Velkommen til oss!