Godteri, gresskar og grøssere – hvorfor feirer vi halloween?
Godteri, gresskar og grøssere? Vi ønsket å komme til bunns i hvorfor vi egentlig feirer halloween, siden halloweenfeiringen virkelig har tatt Norge med storm de siste årene. Til lykke for noen, til skrekk og gru for andre – uansett er det mange barn som elsker halloween!
Hva er egentlig halloween?
Halloween er en meget gammel og tradisjonsrik overgangsfest mellom sommer og vinter. Et velkommen til vinteren og et farvel til sommer og sol – der man minnes de avdøde.
Halloween – hvorfor akkurat det navnet?
Halloween markeres kvelden før allehelgensaften og er en sammentrekning av det engelske navnet all hallows eve. Allehelgensdag er en minnedag for avdøde slektninger, nær familie og venner, og markeres med lys, blomster og ettertanke på de fleste kirkegårder.
Magi, heksekunst og trolldom – hva har dette med halloween å gjøre?
Under minnefesten sies det at grensene mellom menneskenes verden og åndeverdenen viskes ut, og at ulike former for overjordiske vesener lettere kan åpenbare seg. For å sikre at folk og buskap – det vil si gårdsdyr – skal overleve vinteren, har man historisk sett derfor satt ut mat og drikke til åndene. Det blir også sagt at de dødes sjeler vender hjem én gang i året, og mange steder blir det dekket på til de døde rundt middagsbordet denne dagen.
Gresskar – hva er greia?
Gresskar og andre frukter er fra gammelt av knyttet til fruktbarhet og gjenfødsel. Gresskar er også godt egnet til å bruke som lanterner for å lyse opp mørke kvelder.
Og hva med godteri?
Dette er relativt nytt. Ifølge tradisjonen spiste man gjerne frukt og nøtter på halloween, og i Irland er dette tilfellet fremdeles. Kanskje vi skal vurdere å innføre gamle tradisjoner igjen, med en mandarin og litt mandler attåt?! Spørs om poden blir noget skuffet…!
Vi ble litt klokere – håper du også lærte noe nytt 🎃🧡
Kilde: Forskning.no