Godteri, gresskar og grøssere – hvorfor feirer vi halloween?

Hva ligger egentlig bak Halloween feiringen som har tatt Norge med storm de siste årene? I en tid hvor godteri, gresskar og grøssere dominerer, ønsket vi å dykke dypere ned i historien og tradisjonene bak denne populære feiringen. For noen er det en glede, for andre en gru, men én ting er sikkert – Halloween har en spesiell plass i mange barns hjerter.

Hva er egentlig halloween?

Historiens ekko:

Halloween er en årlig fest med røtter dypt plantet i fortiden, som vekker en fascinerende blanding av keltiske og kristne tradisjoner. Opprinnelig feiret av de gamle kelterne som Samhain, markerte den en tid for overgang – fra sommerens frodighet til vinterens kulde. En tid da sløret mellom vår verden og åndeverdenen ble tynt, og ånder vandret fritt blant de levende. Bål ble tent, kostymer båret, og frykt blandet seg med festligheter for å holde onde ånder på avstand.

En global feiring:

I dag har Halloween spredt seg til et globalt fenomen, omfavnet av land over hele verden. I Norge har Halloween blitt en kjærkommen festlighet, selv om den mangler den dype historiske tilknytningen til land som Irland og USA. Kostymer, dekorasjoner og godteri preger gatene, og barn og voksne kler seg ut i kreative og skremmende kostymer. “Knask eller knep” bringer latter og spenning til nabolaget, mens skrekkfilmer og spøkelsesaktige arrangementer setter stemningen for denne unike kvelden.

Norske tradisjoner:

I Norge har Halloween blitt tilpasset til vår egen kultur. I tillegg til “knask eller knep” er det vanlig å arrangere Halloween-fester med kostymekonkurranser, musikk og dans. Spøkelsesvandringer og andre skumle aktiviteter har også blitt populære.

2024: Nye høyder:

I 2024 lover Halloween å bli enda mer spennende i Norge. Innovative kostymetrender, inspirert av populærkultur, sosiale medier og personlig fantasi, vil bringe et nytt nivå av kreativitet til feiringen. Interaktive opplevelser, spøkelseshus og temafester vil tilby en rekke aktiviteter for alle aldre. Med økt fokus på bærekraft, kan vi se miljøvennlige dekorasjoner og kostymer laget av gjenbruksmaterialer.

En arv verdt å feire:

Halloween er mer enn bare kostymer og godteri. Det er en mulighet til å koble seg til en gammel kulturell arv, en tid for fellesskap og moro. Gjennom å delta i disse tradisjonene, enten det er å lage gresskarlykter, pynte hjemmet eller delta i festlige aktiviteter, omfavner vi en spennende blanding av historie, folklore og fantasi.

Bli med på moroa:

I 2024, la oss omfavne Halloween-ånden fullt ut! Kle deg ut i ditt mest kreative kostyme, dekorer hjemmet ditt med spøkelsesaktige detaljer, og del magien med familie og venner. La oss feire denne unike kvelden med spenning, latter og en dyp respekt for de gamle tradisjonene som fortsetter å inspirere oss.

Tips for en bærekraftig Halloween:

 • Bruk gjenbruksmaterialer til kostymer og dekorasjoner.
 • Kjøp lokale og håndlagde produkter.
 • Begrens bruk av engangsartikler.
 • Velg miljøvennlig godteri.
 • Planlegg bærekraftige aktiviteter, som for eksempel å gå på høstvandringer eller delta i friluftsarrangementer.
 • Lag hjemmelagde dekorasjoner ved å bruke naturlige materialer som blader, kongler og gresskar.
 • Delta i lokale Halloween-arrangementer som fokuserer på miljøvern og bærekraft.
 • Reduser bruken av plastemballasje ved å velge miljøvennlige alternativer til godteri og andre snacks.
 • Oppfordre til gjenbruk av kostymer og dekorasjoner ved å arrangere byttekvelder eller donere til veldedige organisasjoner.
 • Ta med deg en gjenbrukbar pose eller kurv når du går “knask eller knep” for å redusere behovet for engangsplastposer.
 • Etter festlighetene, sørg for å resirkulere eller kompostere eventuelle rester av gresskar eller annet organisk materiale.

Halloween – hvorfor akkurat det navnet?

Opprinnelsen til Halloween-navnet kan spores tilbake til “all hallows eve”, en engelsk betegnelse som henviser til kvelden før allehelgensaften. Allehelgensdag, en dag viet til minnet om avdøde slektninger og venner, feires tradisjonelt med symbolske handlinger som lys, blomster og stunder med ettertanke på kirkegårdene. Denne betegnelsen, forkortet til “Halloween”, har blitt omfavnet globalt som navnet på den årlige feiringen den 31. oktober, kjent for sin festlighet og tilknytning til både keltiske og kristne tradisjoner.

Halloween

Magi, heksekunst og trolldom – hva har dette med halloween å gjøre?

I den årlige minnefesten, hvor grensene mellom menneskenes og åndeverdenen viskes ut, oppstår en forventning om at ulike former for overnaturlige vesener lettere kan tre frem. For å sikre beskyttelse og overlevelse gjennom den kommende vinteren, har det historisk vært en tradisjon å tilby mat og drikke til disse åndene. Det fortelles også at de avdødes sjeler vender tilbake til sine hjem én gang i året, og mange steder dekkes det bord til de døde rundt middagsbordet denne dagen. Denne tradisjonen bærer med seg en aura av mystikk og en forbindelse til fortiden, som beriker vår forståelse av Halloween og dens symbolske betydning.

Under Halloween-feiringen blir minnet om de avdøde æret og feiret på ulike måter. I en tid da folk var sterkt knyttet til naturen og trodde på ånder og overnaturlige vesener, var det viktig å sikre beskyttelse og overlevelse gjennom de mørke månedene som lå foran dem. Mat og drikke ble derfor ofret til åndene som en gest for å opprettholde fred og velstand i samfunnet. Denne tradisjonen med å dele med de avdøde har overlevd gjennom århundrene og har blitt en del av den moderne Halloween-feiringen, som fortsatt bærer preg av mystikk og tradisjon.

Gresskar – hva er greia?

Gresskar har gjennom tidene vært symbolske for overflod og fruktbarhet. Deres rike, oransje farge og frodige form representerer høstens rike avlinger og det fruktbare landskapet som følger med. Ikke bare er de en kilde til næringsrik mat, men de symboliserer også gjenfødsel og fornyelse, da de ofte forbinder seg med den siste høstens overflod før vinterens ankomst.

I tillegg til deres symbolske betydning, har gresskar også praktiske bruksområder som lanterner. Ved å skjære ut et ansikt eller et mønster i gresskarets kjøtt og sette et lys inni, kan det skape en skummel og festlig atmosfære på mørke høstkvelder. Denne tradisjonen med å lage gresskarlanterner stammer fra gamle keltiske ritualer for å holde onde ånder borte på Halloween.

Så når du ser et gresskar neste gang, husk at det ikke bare er en enkel frukt – det er et symbol på overflod, fornyelse og lys i mørket.

Halloween

Og hva med godteri?

I dag er det vanlig å assosiere Halloween med godteri, men denne praksisen er faktisk relativt ny i forhold til festivalens eldgamle røtter. Ifølge tradisjonen ble det tidligere servert frukt og nøtter på Halloween, og denne skikken holdes fortsatt i live i deler av Irland.

Kanskje det er på tide å gjeninnføre noen av disse gamle tradisjonene og tilby sunnere alternativer som mandariner og mandler i tillegg til godteriet? Selv om det er en nobel tanke, er det kanskje ikke så enkelt å overbevise barna om å bytte ut sjokolade og sukkervarer med frukt og nøtter. Det kan ende opp med en skuffende reaksjon fra de små, som er vant til den søte gleden ved å fylle posene sine med godteri på Halloween.

Vi ble litt klokere – håper du også lærte noe nytt 🎃🧡

Kilde: Forskning.no

Les mer om våre innovative smartklokker!