Rekk opp hånda den som tør å kreve endring
Teknologisk foreldreansvar
Rekk opp hånda den som tør å være først! Rekk opp hånda den som tør å stå imot, si nei og stille spørsmål. Rekk opp hånda den som tør å kritisere de andre foreldrene i klassen. Rekk opp hånda den som tør å kreve endring…
FOR VI TRENGER DEG!
Da dagens foreldregenerasjon vokste opp, veide mobiltelefonen flere kilo og måtte bæres i en tykk reim over skuldra. Den fungerte akkurat som en vanlig hjemmetelefon, men det var dyrt å ringe. Det var de færreste som eide en og det måtte helt spesielle situasjoner til før man brukte den. Sånn er det ikke nå lenger. 97% av alle barn mellom 9 og 16 år har en egen mobil. En egen smarttelefon. Vet vi egentlig hva vi gjør?
Det finnes ingen regler. Ingen referanserammer. Vi har ingen sammenlignbare produkter eller lignende situasjoner. Vi vet ikke hvordan det vil gå eller hvordan vi skal forholde oss til det. Og kanskje er vi i overkant naive. Vi gir etter for presset i en blanding av frykt og usikkerhet. Vi sier at vi helst ville ventet litt til, men vi gjør det ikke. Tar vi foreldreansvaret på alvor når åtteåringen får sin første smarttelefon til bursdagen sin?
Smarttelefoner er ikke for barn
En smarttelefon er en datamaskin. En datamaskin som gir full tilgang til alt på internett. Porno, vold, nettmobbing, kommentarfelt. Det hjelper ikke å sperre Pornhub når bestefar sitter og hamrer løs mot medmennesker i en artikkel på vg.no. eller Paradise hotell er tilgjengelig på YouTube! Innhold som på ingen måte er egnet for våre minste blir tilgjengelig med noen små tastetrykk, men bare 35% av alle norske foreldre sier at de er redde for at barna deres skal utsettes for nettopp dette. 35%! Hva tenker de resterende 65%?
Tenker vi at barna våre ikke er interessert? At de ikke kommer til å finne det som er upassende? Tror vi virkelig at ikke nysgjerrigheten vil trekke dem mot det som ikke helt tåler dagens lys som nattsvermere rundt en tent lampe?
Rekk opp hånda
Vi må tørre å stille spørsmål om dette. Vi må ta ansvar og spørre oss selv og de rundt oss om det vi gjør er rett. Teknologien er her og barna våre vokser opp med en teknologisk påvirkning og forståelse vi aldri tidligere har sett. Men det betyr ikke at alt som er tilgjengelig også er velegnet. Vi trenger en diskusjon om barns mobiltelefonbruk. Vi trenger å løfte dette på agendaen og diskutere det høyt. Vi må veilede barna våre inn i den teknologiske hverdagen på en trygg måte for både store og små.
Noen må snart rekke opp hånda og si at en smarttelefon ikke er laget for barn. Noen må ta ordet og si at ingen i barneskolealder egentlig trenger en superavansert telefon til flerfoldige tusenlapper. Noen må sette ned foten og ta det ansvaret vi er gitt som foreldre.
La barn være barn. Det fikk vi.
Janne Aalborg Reitevold