20 aktiviteter for hele familien!

Det er alltid koselig å gjøre hyggelige ting sammen som familie. La deg inspirere av denne listen med 20 tips til aktiviteter for hele familien – kanskje finner dere på noe nytt å gjøre sammen som passer for hele familien?

Dra på fjelltur

Å utforske naturen er ofte gøy for både store og små. Bli enig sammen på forhånd om en tur som passer for de som skal bli med – og legg i vei. Det kan være hyggelig å dra på tur alene med de aller nærmeste i familien, men du må også gjerne invitere med besteforeldre, tanter, søskenbarn eller venne-familie på tur hvis det er ønskelig! Kanskje tar dere med god niste i sekken også? Hold kontakten raskt, trygt og enkelt med våre smartklokker for barn på tur! Husk at fjelltur for barn ikke trenger å være mer enn en tur opp på nærmeste lille topp!

Ta et bad! (Ute eller inne)

Nå som sommeren begynner å nærme seg slutten, så kan et avkjølende bad i sjøen eller i et vann være fantastisk!  Bor dere ikke i nærheten av hav eller vann, eller hvis temperaturen ikke er helt optimal å bade i, kan svømmehall eller badeland være gode alternativer. Er det godt og varmt kan jo plaskebasseng eller vannspreder også gjøre susen. Husk alltid å passe godt på barna i og ved vann! Hold kontakten enkelt med dine nære og kjære.

Lag en piknik

Pledd, en kurv med mat og deilig vær er alt som skal til for å lage en koselig piknik for familien. Kanskje ønsker dere å sykle til nærmeste park og rigge dere til der, men det går også fint an å lage piknik i hagen eller hvor det måtte være. Velg gjerne mat som er enkel å spise, og sørg for at alle har mat som faller i smak.

Lag en spennende eventyrstund

Å lese for barn er fint hele året rundt. Men hva med å gjøre lesestunden til noe mer kreativt og spennende? Bare det å lese på et nytt sted, som på en lekeplass, i hagen eller på terrassen kan være en fin avveksling. Med våre smartklokker for barn så kan du enkelt avtale med forhåndsvalgte kontakter om møteplass og tid på en effektiv måte. Kanskje dere kan kle dere ut når dere leser, ta på en morsom hatt eller bruke en morsom fortellerstemme? Eller lage en hytte å lese i – enten inne eller ute?

Dra på fisketur

Fisk etter småfisk, store fisker eller krabber – det er opp til dere. Fisk fra land, fra strand, fra bryggen eller fra båten. Husk redningsvest og hold alltid et øye med barna når dere er nær vann. Små barn synes gjerne det er spennende nok å se på krabbene når de blir fanget og lagt i bøtta, mens litt større barn gjerne ønsker å være med å fange dem. Utforsk også annet liv i strandsonen eller ved vannet, kanskje finner du en kul stein eller et fint skjell. Kanskje ser dere rumpetroll eller små frosker? Eller sjøstjerner og kråkeboller? Det er mange muligheter- utforsk i trygge omgivelser der du som forelder er kun et tastetrykk unna.

Plukk blomster

Hva er vel søtere enn en selvplukket blomsterbukett i små barnehender? Kjøp gjerne en liten vase som passer godt til våren – og sommerblomster som ofte ikke har så lang stilk spesielt ikke når barna har plukket blomstene selv. Pass på at dere plukker blomster som ikke er giftige eller irriterende for huden, og vær obs på om barn putter ofte ting i munnen. Kontakt Giftinformasjonen hvis du tror barnet kan ha fått i seg blomster eller planter som kan være giftige!

Les mer om våre innovative smartklokker

Samle på noe i naturen

Mange barn elsker å samle på alt mulig fra pinner, steiner, skjell og annet man finner i naturen. Kanskje dere vil samle på det sammen, og dra på skattejakt? Om interessen ved å for eksempel male på funnene, lage en flott liten kiste å ha dem i, eller lage kunstverk av dem? Velg det som passer best for barna og avtal både før og underveis hvor skattejakten skal finne sted!

Ha danseparty

Å bevege seg rundt i lette sommerklær eller hoppe lykkelig rundt på gresset til musikk – det er mye glede i musikk og dans. Kanskje kan dere invitere nabobarn eller venner over og ha danseleken i hagen, på terrassen eller på stranden når været er appellerende nok? Dere kan også kle dere ut for å gjøre leken morsommere!

Handle grønnsaker og frukt på torg eller marked

Noen steder kan man høste frukt, grønnsaker eller bær selv, det finnes også gårdsutsalg, eller man kan kjøpe varene på torg eller marked. Å få en smaksprøve eller selv velge seg en gulrot når man er på tur kan være både morsomt og spennende – og det smaker ekstra godt! Det kan også være en god anledning til å forklare barnet om hvordan naturen fungerer og om ulike arbeidsplasser og hvordan disse opererer.

Besøk en bondegård og hils på dyrene

For de minste barna kan en ku, sau, hest eller gris være minst like eksotisk og spennende som en tiger. Og som regel er det både enklere og tryggere å komme tett på. Det finnes mange steder der bondegårder legger til rette for besøk av barn – kanskje finner du en i nærheten av der dere bor? Hold kontakten enkelt mens barna utforsker omgivelsene med trygg og rask kommunikasjon!

Lag en egen liten kjøkkenhage

Velg hvilke frø dere skal plante og se spirene vokse! Lag en liten kjøkkenhage i hagen eller på terrassen, eller så frø i søte krukker på terrassen eller i vinduskarmen. Vann spirene etter behov, og følg med på utviklingen sammen. Hjemmelagde krukker og potter kan bidra til å skape en god atmosfære til spirene. Det blir kanskje ekstra gøy om dere sår noe som kan smakes på etterhvert?

Les mer om våre innovative smartklokker

Besøk noen som har kattunger, valper eller lignende

Barn er ofte veldig glad i dyr, og spesielt små dyrebarn (så lenge barna ikke er allergiske selvfølgelig!) Kjenner dere noen som har kattunger, valper, kyllinger, lam, føll, kaniner eller andre ganske nyfødte dyr? Å hilse på slike dyrebarn kan være veldig koselig for både store og små. Selvfølgelig går det også an å hilse på en godt voksen katt eller hund om det er enklere å få til, det er også veldig hyggelig. Barn + dyr er ofte en god match! Avtal enkelt etter behov! 

La barnet hjelpe til ute

Skal hagen ryddes, blomster plantes om, plenen klippes, bær høstes eller hagemøbler males? La gjerne barna bli med!  Å få leke i jord eller sand, rake gress eller svinge malerpenselen kan være like spennende som leker – og ikke minst lærerikt for både voksne og barna.

Lek gjemsel

Det er én ting å leke gjemsel innendørs. Det er noe helt annet å leke gjemsel ute i naturen. Å gjemme seg bak et tre i skogen eller bak en stor stein eller på en lekeplass, og le når venner, mamma, pappa eller bestemor ikke finner deg, er gøy!  Husk at dere alltid kan holde kontakten med Xplora om barna skulle gå seg bort i all iver!

Dra på telttur

Å pakke sekken og teltet og reise av gårde kan gi en utrolig frihetsfølelse og en opplevelse av å være i ett med naturen. Dere kan slå opp teltet der dere er og trenger ikke gå langt – det er helt opp til dere. Kanskje er det flott natur i nærheten som kan passe? Det er også fullt mulig å slå opp teltet i hagen, eller til og med inne i stuen, om det skulle passe bedre. Pakk en sekk med nødvendigheter og litt snacks, så er du allerede på god vei. Å sove på et annet sted kan være en opplevelse i seg selv! Avtal enkelt med venner eller familie med Xplora.

Fly en drage

Det er mange steder det blåser og er mer vind – også på våren og sommeren. Å dra til en åpen slette eller en strand med en drage og se den fly kan være veldig gøy. Lag en konkurranse ut av leken! Hvem får den høyest opp? Hvem holder den flyvende i luften lengst? La store og små prøve!

Lag sandslott

Dra til en strand eller en sandkasse, ta med bøtte, spade og god tid. Det kan lage sandslott, borger, tunneler, figurer og andre sandkreasjoner når man leker seg i sand. Pynt gjerne mesterverket ditt med skjell, blomster og blader. Det kan også være fint å dikte en historie underveis – hvem bor i slottet, er det krokodiller i tunellen, hvem er det som prøver å kjøre gjennom tunnelen, og hvorfor? Vær kreativ!

Les mer om våre innovative smartklokker

Ta inneleker med ut

Så enkelt som å ta med inneleker ut til hagen eller til venner, blir likevel nytt og spennende. Bare det å leke med Lego, dukker, duplo eller en togbane på terrassen i stedet for i stua, bidrar til morsom og annerledes lek. Plutselig har man andre elementer som kan spille inn, som variasjon av andre møbler som kan brukes til leken, blomster, større eller mindre plass, og lekene får nytt liv!

Dra på sykkeltur

Har barnet egen sykkel, kan det være fint å ta en liten tur sammen – enten om dere voksne også sykler eller ønsker å gå på siden. Hvis barnet ditt ikke er stor nok til å sykle alene så kan barnet sitte i sykkelvogn eller sykkelsete, og dere har litt større radius for hvor turen kan gå videre. Ha gjerne et mål for turen – for eksempel et sted dere kan kjøpe is eller bade. Husk hjelm til alle sammen og hold alltid enkelt kontakten med Xplora!

Lag noe sammen

Det er alltid hyggelig å inkludere andre på gøyale og hyggelige aktiviteter som er mye morsommere i lag. Enten om du skal bake noe, lage dekorasjoner og pynt, male, tegne eller lage middag- så er dette er fin måte å tilbringe tid med de du er glad i. Samtidig så får du kanskje så god hjelp at dere kan skape tradisjoner eller gjenta disse aktivitetene! Husk at gode opplevelser ikke nødvendigvis trenger god planlegging eller må koste masse penger, man kommer langt med kreativitet og kommunikasjon.

Les mer om våre innovative smartklokker