20 skjermfrie tips for bilturen i sommer!

Biltur med familien og utålmodige barn kan være en utfordring på så mange måter, men mest av alt er det en gylden mulighet til å oppleve ting sammen, knytte bånd og ha det morsomt! 

Stadig flere norske barnefamilier legger ut på veiene i sommerferien. Xplora har samlet 20 skjermfrie aktiviteter og tips som kan gjøre bilturen til en lek!

🚗 Unngå å kjøre når du vet at det vil bli kø. Kø er vanskelig å forutse, men det er tider som er mer anbefalt og mer optimale å kjøre bil -sjekk ut hvilke tider som er best for dere!

🚗 Gjør noe ekstra ut av matserveringen. Alle med barn vet at sultne barn og kjøreturer er en veldig dårlig kombinasjon. Lag en variert matpakke, slik at du kan hente frem noe fristende underveis.

🚗 Bilbingo er alltid gøy, både for liten og stor! Spillet går ut på at deltakerne skal krysse av ting som de ser ut av bilvinduet. Dette er et morsomt og engasjerende bilspill som får tiden til å fly. Lag ditt eget skjema før avreise eller last ned et fra nett og print ut!

🚗 Legg inn pauser underveis. Kjøp en is, spis på en rasteplass, stopp ved en lekeplass så barna får brukt litt energi. Det trenger ikke å ta mye tid, et lite stopp gjør underverker.

🚗 Sett på en lydbok og kos dere med historien sammen. Dersom dere vil høre ulike historier, er et par høretelefoner en genial løsning.

🚗 Gjette sanger. En nevner ett ord – eller kanskje to – fra en kjent sang, og de andre prøver på rundgang å gjette hvilken sang det snakk om.

🚗 Hvem er dette? Én tenker på en person eller figur som alle kjenner eller vet hvem er, for eksempel Kaptein Sabeltann, Kong Harald eller tante Berit. De andre stiller spørsmål som førstemann svarer ja eller nei på – helt til noen klarer å gjette hvem det er snakk om.

🚗 Mitt skip er lastet med. Dette er en klassiker som aldri går av moten, og som kan tilpasses barnas alder. Det letteste er å komme på ting på samme bokstav. En litt mer krevende versjon er å måtte huske – og nevne – alle de foregående tingene de andre har «lastet sitt skip med».

🚗 Lag en historie sammen. Ta utgangspunkt i noe dere ser langs veien. Et gammelt nedslitt hus, en person, et fjell, rare trær eller hva som helst. Dikt noen setninger hver, før man sender stafettpinnen videre. Jo rarere og mer absurde innfall – jo, morsommere!

🚗 Bilkaraoke. Her trenger man bare en telefon og et par hodetelefoner for å garantere latter. Velg ut en person som begynner. Personen setter på seg hodetelefonene og velger en låt (alternativt bruker man shuffle). Personen med hodetelefonene skal synge til musikken så godt det går og de andre i bilen skal gjette hvilken låt det er. Om dere ønsker at det skal bli vanskeligere kan man velge at den som synger ikke får synge teksten, bare nynne melodien.

🚗 Bilkampen. Velg dere et bilmerke hver og se på bilene som passerer. Den som først har sett ti biler med sitt utvalgte bilmerke vinner!

🚗 Hvem bor i huset? Fra vinduet i bilen eller på toget kan du få øye på mange fine hus, slott, bondegårder og andre bygninger. Da kan det være gøy å leke «hvem bor i huset.» Da peker en i familien på en bygning og sier: «hvem bor i huset?». Den andre må finne på en fantasifull historie om hvem som bor der. For eksempel: «Det bor en farlig vampyr der som spiser uskyldige kattunger og alltid er på vakt».

🚗 Telle gravemaskiner og traktorer. Har dere små barn, kan det å telle antall gravemaskiner og traktorer på veien være lek nok.

🚗 Førstemann til å se. En av de voksne sier: «Førstemann til å se… en blå bil/et rundt skilt/en campingvogn/et rødt hus» og så videre. La barna holde en uoffisiell poengtelling.

🚗 Quiz. Test ut allmennkunnskapene til reisefølget . Det finnes mange forskjellige quizbøker med ulike vanskelighetsgrader og tematikk, så det er ikke vanskelig å få tak i quizer for enhver smak.

🚗 Bare et øyeblikk. En person får ett minutt til å snakke fritt. Det er ikke lov til å ha lange pauser, nøling eller å gjenta noe som er blitt sagt. Det kan bli morsomme historier på ett minutt.

🚗 Hva husker du? Se dere godt omkring i bilen og lukk deretter øynene. En spør for eksempel: Hvilken farge er det på skoen min? Hva ligger ved siden av deg?

🚗 Ja og nei leken. Det er IKKE lov til å svare ja eller nei. Eks: Heter du Nils? – Det gjør jeg. Er du sikker? – Det er jeg. Svarer man ja eller nei er man ute. Om å gjøre å holde på lengst mulig.

🚗 Ønskekonsert. Gi barna litt tid til å tenke på hvilken sang de vil høre og velg deretter en og en låt hver. Skru gjerne opp volumet litt og ha allsang samtidig.

🚗 Regnbuejakt. Dette er en fin oppgave som virkelig får barna til å se seg rundt. Her er det om å gjøre å finne ti ting av hver farge, og man kan gjerne samarbeide. Er du ekstra godt forberedt kan du ha en liten belønning på lur for hver farge de klarer å finne 10 gjenstander av.

GOD SOMMER OG GOD TUR FRA ALLE OSS I XPLORA! ☀️

Les om våre prisbelønte smartklokker til barn.