Det er viktig å la barna kjede seg litt!

Pleier barna å klage på at de kjeder seg? Det kan være nettopp det de burde gjøre. Forskere er faktisk enige om at barna har godt av litt kjedsomhet.

Når barnet klager på at det kjeder så er det vanskelig å ignorere det. Som foreldre ser man ofte på seg selv som ansvarlig for å underholde barnet sitt og sette i gang aktiviteter. Hvor mange ganger har du lekt med dukker, tatt en tur i parken eller bygd lego og vært totalt uengasjert med masse husarbeid som ligger og venter på deg? Du må faktisk ikke det! Barna tar ikke skade av å kjede seg av og til. Lær barna å kjede seg og finne roen i kjedsomhet.

Les mer om smartklokker for barn.

Låt barn ha tråkigt - XPLORA

Barna har det sjelden kjedelig

I dagens samfunn er det sjelden at barna kjeder seg. Så fort barna gir uttrykk for kjedsomhet får de en Ipad eller en film som skal stimulere barnet en time eller to. Forskere mener at man i disse situasjoner skal la barnet få kjede seg litt. Dette vil la barnet finne på ting å gjøre selv, de må bruke fantasien for å underholde seg og slik vil barnets kreative del av hjerne utvikle seg. Det er derfor nødvendig at barnet opplever kjedsomhet for å trigge fantasien. Noen ganger trenger barn tid uten aktivitet eller foran en skjerm. Det skaper et stressfritt miljø.

Emma Seppälä, forsker ved Stanford University og forfatter av boken The Happiness Track, mener at foreldre skal oppfordre barna til å ha det gøy – samtidig som de gjør ingenting. Å gi barnet noe å gjøre konstant og å være opptatt verdsette høyt i mange deler av verden, uansett om det handler om barns fritidsaktiviteter eller voksnes karrierer. De rolige stundene i livet er også en nødvendighet, mener Seppälä.

Spesielt barn har behov for å gjøre ingenting for å lære seg å finne roen, få evnen til å dagdrømme, finne kreativitet til å skape egen underholdning og slappe av. Forskningen viser at når vi tar det med ro og ikke fokuserer på noe spesielt så kommer vi ofte med bedre løsninger og idéer.

Les mer om smartklokker for barn.

Låt barn ha tråkigt - XPLORA gps klocka

Styrk barnas kreativitet gjennom kjedsomhet

Er du rask med å servere frem tips og ideer når barna klager over kjedsomhet? Forsøk å la være. Det kommer nok til å være slitsomt i starten, men det vil bli bedre over litt tid. For hver dag som går kommer barnet til å bli mer og mer vant til å kjede seg litt. Etter hvert vil de slutte å klage til deg over at de kjeder seg, men heller bruke fantasien sin til å finne på noe selv.

Mattias Ribbing, forfatter av boken “smart foreldreskap – styrk ditt barns læring; fokus og kreativitet”sier også at det er viktig å la barna kjede seg. Når hans egne barn sier at de kjeder seg svarer han; “Så bra! Da kommer du snart til å ha en kjempespennende idé!”. Han poengterer også at det ikke er bra å alltid løse barnas problemer. Hvordan skal de noen gang bli selvstendige å klare og løse egne problemer hvis de alltid får hjelp fra deg?

Prøv å kjede deg du også

Å kjede seg er viktig for voksne også. Forsøk å være med barnet på denne reisen til kjedsomhet. Barna våre har en tendens til å gjøre som vi gjør, så her kan du være et godt eksempel. Legg bort telefonen og prøv å slappe av uten å gjøre noe spesielt. Nyt roen og dykk inn i fantasiverdenen. Kanskje dere kan snakke om det etterpå og spørre barna om hva de fantaserte om.

Les mer om smartklokker for barn.