3 viktige grunner til å tillate barn å kjede seg litt!

Kjede seg
Pleier barna å klage på at de kjeder seg? Det kan være nettopp det de burde gjøre. Flere forskere er enige om at barn har godt av litt kjedsomhet.

Når barnet klager på at det kjeder er det vanskelig å ignorere det. Som forelder ser man ofte på seg selv som ansvarlig for å underholde barnet sitt og sette i gang med aktiviteter. Hvor mange ganger har du ikke lekt med dukker, tatt en tur i parken eller bygd lego og vært totalt uengasjert? Hodet er et helt annet sted, og du har en hel masse husarbeid som venter på deg. Slik trenger det ikke å være! Barn tar ikke skade av å kjede seg av og til, lær heller barnet å finne roen i kjedsomheten.

Dagens barn har det sjeldent kjedelig

I dagens samfunn er det sjeldent at barn kjeder seg. Så fort et barn gir uttrykk for kjedsomhet får de en iPad eller en film som skal stimulere barnets behov for underholdning i en time eller to. Forskere mener at man i disse situasjonene heller skal la barnet få kjede seg litt. Dette vil plassere barnet i en situasjon der de er nødt til å finne på ting å gjøre selv. De må rett og slett bruke fantasien for å underholde seg, og slik vil barnets kreative del av hjernen utvikle seg. Det er derfor helt nødvendig at barnet opplever litt kjedsomhet en gang iblant. Låt barn ha tråkigt - XPLORA

Emma Seppälä, forsker ved Stanford University og forfatter av boken The Happiness Track, mener at foreldre bør oppfordre barna til å ha det gøy når de ikke gjør noe. Å være opptatt og i konstant aktivitet er høyt verdsatt i store deler av verden, men de rolige stundene i livet er også en nødvendighet, mener Seppälä. Spesielt barn har et behov for å gjøre ingenting nå og da, for at de skal lære seg å finne roen på egenhånd, få evnen til å dagdrømme og slappe av. Forskningen viser at det er når vi tar det med ro, og ikke fokuserer på noe spesielt, at vi kommer med de beste løsningene og ideene.

Låt barn ha tråkigt - XPLORA gps klocka

Styrk barnas kreativitet gjennom kjedsomhet

Er du rask med å servere tips og ideer når barna klager på at de kjeder seg? Forsøk å la være. For hver dag som går vil barnet bli mer og mer vant til å kjede seg litt, og etter hvert vil de bruke fantasien sin til å finne på noe selv, fremfor å klage over at de kjeder seg. Mattias Ribbing, forfatter av boken “smart foreldreskap – styrk ditt barns læring; fokus og kreativitet” bekrefter også at det er viktig å la barna kjede seg. Når hans egne barn sier at de kjeder seg svarer han; “Så bra! Da kommer du snart til å ha en kjempespennende idé!”. Han poengterer også at foreldre ikke alltid bør løse barnas problemer på deres vegne. Hvordan skal de noen gang bli selvstendige å klare og løse egne problemer hvis de alltid får hjelp fra deg?

Det er viktig for voksne å kjede seg

Når barna sier de kjeder seg, er det vanskelig å ignorere. Foreldre føler ofte ansvar for å underholde dem. Det er viktig nå la barna kjede seg litt, på grunn av den positive effekten av kreativitet og selvutfoldelse. Å kjede seg er viktig for voksne også. Forsøk å være med barnet på denne reisen til kjedsomhet. Barna våre har en tendens til å gjøre som vi gjør, så her kan du være et godt eksempel. Legg bort telefonen og prøv å slappe av uten å gjøre noe spesielt. Nyt roen og dykk inn i fantasiverdenen. Kanskje dere kan snakke om det etterpå og spørre barna om hva de fantaserte om.

Les mer om smartklokker for barn som oppmuntrer til mer lek og mindre skjerm.