Tør vi å ta på oss rollen med å være «den kjipe og ukule forelderen»?
Hadde det ikke vært bedre hvis flere barn ventet med personlig debut på sosiale medier til den anbefalte aldersgrensen på 13 år er nådd?
Det er et velkjent fenomen at smarttelefonen er et avhengighetsskapende verktøy. Det er en vane, et allemannseie og vi sjekker den lille datamaskinen utallige ganger daglig. Finnes det dødtid, sitter vi ofte ved siden av hverandre på busstoppet med tommelen klar for scrolling – i taushet.
Ønsker vi å gi barna den samme følelsen i tidlig alder, istedenfor å la de delta i verden der ute – utenfor mobilskjermen?
Når barnet har fått sin første mobiltelefon, tar det gjerne ikke så lang tid før barnet ønsker seg tilgang til sosiale medier som Tik Tok, (tidligere musically), Snapchat, Instagram, Youtube og Facebook. I tillegg kommer presset om at «alle i klassen» er på sosiale medier.
Det er nettopp denne debatten som er er blitt en stor kampsak for Ane Dahl Torp – og vi i Xplora stiller oss bak hennes meninger.
“Du trenger ikke engang å få dårlig respons. Ingen respons er også en så tydelig avvisning av deg. Da endrer du en grunninnstilling i barndommen, og i menneskene. Hva skjer med menneskene når man forandrer noe essensielt i barndommen?”
«Heimebane»-stjernen viser til undersøkelser som sier at 3 av 4 barn under 13 år i dag er på sosiale medier. Samtidig mener 8 av 10 foreldre at den anbefalte aldersgrensen på 13 år bør følges.
Sosiale medier som Instagram, Snapchat, musical.ly og Facebook har selv satt en aldersgrense på 13 år. Medietilsynet, Barneombudet med flere anbefaler at man følger denne. Mot slutten av barneskolen er det likevel ikke uvanlig at de fleste barna har fått egne brukerkontoer, og med foreldres tillatelse er det ingenting ulovlig ved det.
Vi i Xplora ønsker ikke å stoppe den teknologiske utviklingen. Den er uungåelig og vi må alle lære å leve i en teknologisk og digital hverdag. Vi mener derimot at teknologi for barn må tilpasses barna og introduseres gradvis, slik at en teknologisk grunnmur og forståelse for teknologi kan dannes.
Derfor ønsker vi å tilby et produkt uten vanedannende apper som Facebook, Instagram og Snapchat tilgjengelig med et tastetrykk. Vi ønsker at teknologi for barn skal være til nytte, samtidig som de ikke skal forhindre lek og moro. Det gjør vi med et produkt som henger enkelt på barnets arm, samtidig som det bidrar til trygg og enkel kontakt mellom barn og foreldre.
Det er uten tvil vanskelig å være den forelderen som sier nei når alle de andre barna er på sosiale medier. Da blir man den kjipe personen.
“I virkeligheten tror jeg mange foreldre egentlig ikke ønsker at barna skal få tilgang til sosiale medier mens de ennå går på barneskolen. De gir etter, fordi «alle andre har det». ” sier Ane Dahl Torp.
Tør vi å ta på oss rollen med å være «den kjipe og ukule forelderen»?
Hva mener du? Del gjerne din mening med oss.
Les hele artikkelen HER
Vil du vite mer om XPLORA, klikk HER