Farsdag – fra en pappa til en annen pappa!

Å være pappa er helt fantastisk, ganske så utfordrende, til tider (veldig) slitsomt, utrolig morsomt, ufattelig givende og fullstendig altoppslukende. Den kjærligheten man kjenner for sine barn – den lar seg neimen ikke enkelt beskrive med ord, men det å være pappa er utvilsomt verdens fineste oppgave.

Vi byr i anledning farsdag på teksten Fra en pappa til en annen pappa. Skrevet av, naturligvis, en pappa selv! Til lykke med farsdagen – la oss hylle pappa!

Den største rollemodellen

Pappa. Det er få mennesker barnet ditt ser mer opp til enn deg. Og det du gjør betyr mer enn det du sier…!  Og oppi det enorme ansvaret og alt man skal gjøre og ikke gjøre, er det viktig å huske på at ingen er vi feilfrie eller perfekte – og det kan barnet også ha nytte av å lære. Det er mye erfaring i en god reparasjon.

Kjærlighetens språk er det beste!

Å vokse opp med en kjærlig pappa som både sier og viser at man er glad i barnet sitt, er et fantastisk utgangspunkt i livet. Og det man gir, får man også i rikt monn tilbake. Barn er herlig tillitsfulle og kjærlige!

Home is where the heart is

er det en saying som sier. Og mye sannhet i det! Det er så godt og viktig for barna at når man er hjemme er du tilstede og påkoblet barna – og dette er jo også så fint for oss voksne! Å skape et kjærlig hjem er essensielt for barna. Det er her hele verden for de er de første leveårene – og som alltid skal være en trygg og god base – helt til de skal forlate rede som (relativt) voksne. Den tid, den sorg. Husk at det er NÅ livet er! Lett å si, vanskeliger å etterleve. Men barna er gode på akkurat dette, å leve i nuet, og kan guide oss voksne her. Og du! Legg fra deg mobilen i gangen, eller lukk den inn i et skap – for ja, den kan stjele mye dyrebar tid… Note to self! 

Grenser er også kjærlighet

Det er så mye mer lettvint å si ja – enn nei! Mye ja kan også være utydelig for barna; de trenger forutsigbarhet og tydelige rammer for hva som er greit og hva som ikke er greit. Du er den voksne som skal være den kjærlige “lederen”! En jobb og rolle som kan være ganske krevende, som når 3-åringen din ikke vil ha på seg sokker midtvinters – og møtet på jobben starter om 5 minutter… #thatfeeling. 

Tålmodighet…

Dette vet vi så godt, men kan være ganske så vanskelig; i stedet for å styrte til med én gang når barna trenger hjelp, er det fint for de å kunne prøve selv, å lære å stå i situasjonen – med støtte fra oss på sidelinja; slik at barna lære seg å håndtere alle ulike følelser og situasjoner – og ikke minst; at barnet kan oppleve mestringsfølelse! 

Å viser følelser er fint – og viktig!

”Store gutter gråter ikke” hører til en annen generasjon. Det er sunt å kjenne på følelsene sine – både de gode og de vonde. Ved å vise dine følelser, lærer barnet seg at det er lov, måter å leve dem ut på, og hvordan han skal reagere på andres følelsesutbrudd.  

Å se de små ting kan være ganske så stort

Å finne verdien i de små, hverdagslige øyeblikkene er så viktig i livet – på mange måter; det gir mening, vi blir mer tilfreds når vi fokusere på positive ting, og vi blir enda mer oppmerksomme på gode ting – altså en fin spiral! Og – barna våre lærer av oss; her kan du påvirke i stor grad hvordan barna dine kan oppleve verden! Lukten av nyslått gress. En deilig sommerbris. Utsikten fra toppen på en tur – de nydelige skyene, den vakre horisonten, de fine fargene. Et smil fra en ukjent. Latterkrampen du hadde med en god venn. Dugget på et strå som ligner en skinnende perle. Lukten av kjøttkaker i brunsaus, av kanelbollene som står i ovnen. De små ting  – som utgjør livet. 

Og her er barna så utrolig gode! Vi voksne kan lære enormt mye av barns engasjement og deres stadig jakt etter hverdagsskatter! Skatter som krydrer livene våre med mening, tilstedeværelse, lykke – og at vi sammen kan dele disse opplevelsene. Barn vokser på at vi kan tre inn i deres verden og dele deres magiske syn og perspektiver. Og det gjør sannelig vi voksne også!

Pappa<3