Hva kjennetegner den perfekte sommerferien?

Alle foreldre ønsker å skape de perfekte ferieminnene for barna. Men hva er det egentlig barna selv husker aller best fra da de vokste opp?

De fleste av oss har gode minner fra de lange og solrike feriene da vi var yngre – hvor man bekymringsløst kjente lukten av nyklippet gress og følelsen av å være i fri dressur. Dagene man bare kunne være og eksistere – under en stekende sol og en varm sommerbris gjennom en solkrem-klissete pannelugg. Der det å plukke rabarbra i bestemors hage og dyppe den i sukkerskåla eller det å grave etter mark til fisketur er hendelser som i dag sitter igjen i kroppen som en varm og god nostalgisk følelse.

Ingen bekymringer

En tid da bekymringene og farene ved livet virket å opphøre. Mulig er det fordi vi nå lever med en annen tidsånd hengende over oss, at de øyeblikkene virker å bli færre og færre. Kanskje er det bare alderen og livets alvor som har skyllet innover oss. Kanskje har vi voksne rett og slett glemt hvordan det er å være barn, fri, nysgjerrig og livsbejaende?

Med en smartklokke fra Xplora kan du slippe barna fri i sommer! Len deg tilbake med en bedre limonade og la barna fyke rundt og skape sine egne minner!

En ting er de aller fleste enige om: Barn må få være barn – med alt det som det innebærer. Men noen ganger kan det virke som vi har glemt hva det vil si. I dagens moderne samfunn har eksperter gjentatte ganger advart mot det presset våre yngste lever under. De settes på skolebenken fra de er fem, skal prestere på idrettsbanen, ha mange gode venner og et rikt liv med tilgang på absolutt alt som kan føre til lykke.

Skape de gode minnene
På mange måter har vi overført tanken om det perfekte også til sommerferien. Barna skal ha den perfekte ferien! De skal få skape de samme gode minnene vi selv husker fra da vi var barn. Og vi vil gjøre alt for at de skal få det. Men hvordan gjør vi det? Og hva er det EGENTLIG vi husker best? 

Nye og spennende opplevelser er vel og bra, men for barn kan det være helt andre ting som kjennetegner “den perfekte ferien”, mener familieterapeut Eva Henriette Moen ved Barn Voksen Senteret. 

 

– Barn vil gjerne ha repetisjon av det de har gjort tidligere. De har ikke behov for å ha variasjon fra ferie til ferie eller år til år, sier hun til KK.

 

De nære opplevelsene
Hvis man spør tenåringer og unge voksne hva de satte mest pris på fra sommerferien da de var yngre, tror hun de aller fleste vil trekke frem de små, nære opplevelsene sammen med familien.

– Man husker kanskje ikke noe særlig fra typiske utenlandsferier, men setter mer pris på at man var på besøk hos besteforeldrene eller at man var på en fisketur sammen. Barn liker å gjøre det samme hvert år. Repetisjon gir dem forventning om hva som skal skje, slik at de kan glede seg til det og se det for seg. De kan lage historier som de kan fortelle vennene i barnehagen før de drar og fortelle gode historier om det etterpå, sier Moen. 

Familieterapeuten sier mange barn observerer at foreldrene er stressa, selv om foreldre selv tror de takler stresset godt.

– Foreldrene legger kanskje ikke selv merke til at de blir irritable. Det blir på samme måte som på julaften; barn har en tanke om at julaften skal være en dag hvor de ikke får kjeft. Hvis mamma eller pappa da kjefter litt på barnet på formiddagen, er hele julaften ødelagt for ungene. Både jul og ferier skal være litt «hellige», barn ønsker ikke at foreldrene skal være irriterte eller stresset.

– Slike ting skaper engstelse, de ønsker at alt skal være forutsigbart og trygt, sier hun.

Teknologi som gir frihet
I ferietider blir det stadig lettere å ty til nettbrettet eller mobilen for barn som ikke er i aktivitet.

Medietilsynets undersøkelse fra 2020 viser også at 4 av 5 småbarnsforeldre er bekymret for barns økte mobil- og skjermbruk. Dette er et problem som Xploras smartklokker med ringefunksjon er en perfekt løsning på. Med klokkens innebygde GPS kan bekymrede foreldre føle at de sitter med kontroll og får sikkerhet for sine små, samtidig som barna kan leke i fri utfoldelse. Xploras smartklokker kommer uten sosiale medier, Internett eller andre fristelser.

Gjør sommerferien til en lek – kjøp en Xplora smartklokke til ditt barn nå!