Skap forventning og glede knyttet til barnets skolestart!

Skolestart er en viktig milepæl i et barns liv, men for sjenerte barn kan overgangen føles skremmende. Med disse enkle grepene kan du skape forventning og glede hos barnet ditt, og dermed unngå at sjenansen skygger for spenningen. 

Bli kjent med barnets nye miljø

Frykt for det ukjente kan øke med sjenanse. Derfor kan det være lurt å besøke skolen i forkant av første skoledag, slik at barnet kan begynne prosessen med å bli kjent med sitt nye læringsmiljø i samspill sine med nære og kjære. Hvis du likevel ser at barnets sjenanse og nervøsitet påvirker barnets læringssituasjon utover høsten kan det være lurt å ha en åpen dialog med barnets nye skole. Del innsikt om barnets personlighet og preferanser, slik at lærerne kan skape et støttende klasseromsmiljø og skreddersy sine undervisningsstrategier.

Sett realistiske forventninger

Legg grunnlaget for positive opplevelser knyttet til læring og sosialt samspill gjennom realistiske forventninger, og unngå å sammenlikne barnets fremgang med andre barn. Hvert barn utvikler seg i sitt eget tempo, og det er viktig å feire individuelle prestasjoner. Oppmuntre barnet til å prøve og understrek verdien av personlig vekst.

Et støttende hjemmemiljø

Skap en atmosfære med åpen kommunikasjon og emosjonell støtte. Oppmuntre barnet til å uttrykke følelsene sine og lytt aktivt til det barnet sier. Valider barnets følelser ved å si at det er helt normalt å være nervøs, men påpek også at dette ikke trenger å være til hinder for at barnet får en spennende opplevelse.

Oppmuntre til fritidsaktiviteter

Bidra til å utvide barnets komfortsone gjennom fritidsaktiviteter som passer barnets interesser og behov. Disse aktivitetene vil gi barnet muligheten til å samhandle med jevnaldrende og gradvis bryte ut av komfortsonen. Gjennom disse opplevelsene vil barnet dermed kunne øke sin generelle selvtillit og selvfølelse, noe som vil gjenspeiles i hverdagen og på skolen.

Hold kontakten med barnets første mobiltelefon

Sjenerte barn kan bli lettet over å vite at foreldrene er tilgjengelige. De fleste skoler forbyr bruk av mobile enheter i skoletiden, noe som utelukker smarttelefoner, men da kan Xplora være et godt alternativ! Klokken kan settes i skolemodus for å unngå forstyrrelser i timen, friminuttet eller på skolefritidsordningen. Likevel kan barnet alltid nå foreldrene gjennom klokkens SOS-funksjon, dersom det skulle være behov for det.

Få en enklere skolestart med Xplora!

Les mer om våre innovative smartklokker her!