Skolestarten bør assosieres med glede og gode forventninger!

Skolestart er en viktig milepæl i et barns liv, men for sjenerte barn kan overgangen føles skremmende. Med disse enkle grepene kan du skape forventning og glede hos barnet ditt, og dermed unngå at sjenansen skygger for spenningen.

Bli kjent med barnets nye skole miljø

Frykt for det ukjente kan øke med sjenanse. Derfor kan det være lurt å besøke skolen i forkant av første skoledag, slik at barnet kan begynne prosessen med å bli kjent med sitt nye læringsmiljø i samspill sine med nære og kjære. Hvis du likevel ser at barnets sjenanse og nervøsitet påvirker barnets læringssituasjon utover høsten kan det være lurt å ha en åpen dialog med barnets nye skole. Del innsikt om barnets personlighet og preferanser, slik at lærerne kan skape et støttende klasseromsmiljø og skreddersy sine undervisningsstrategier.

Sett realistiske forventninger for skole

Legg grunnlaget for positive opplevelser knyttet til læring og sosialt samspill gjennom realistiske forventninger, og unngå å sammenlikne barnets fremgang med andre barn. Hvert barn utvikler seg i sitt eget tempo, og det er viktig å feire individuelle prestasjoner. Oppmuntre barnet til å prøve og understrek verdien av personlig vekst.

Et støttende hjemmemiljø

Skap en atmosfære med åpen kommunikasjon og emosjonell støtte. Oppmuntre barnet til å uttrykke følelsene sine og lytt aktivt til det barnet sier. Valider barnets følelser ved å si at det er helt normalt å være nervøs, men påpek også at dette ikke trenger å være til hinder for at barnet får en spennende opplevelse.

Oppmuntre til fritidsaktiviteter

Bidra til å utvide barnets komfortsone gjennom fritidsaktiviteter som passer barnets interesser og behov. Disse aktivitetene vil gi barnet muligheten til å samhandle med jevnaldrende og gradvis bryte ut av komfortsonen. Gjennom disse opplevelsene vil barnet dermed kunne øke sin generelle selvtillit og selvfølelse, noe som vil gjenspeiles i hverdagen og på skolen.

Hold kontakten med barnets første mobiltelefon

Sjenerte barn kan bli lettet over å vite at foreldrene er tilgjengelige. De fleste skoler forbyr bruk av mobile enheter i skoletiden, noe som utelukker smarttelefoner, men da kan Xplora være et godt alternativ! Klokken kan settes i skolemodus for å unngå forstyrrelser i timen, friminuttet eller på skolefritidsordningen. Likevel kan barnet alltid nå foreldrene gjennom klokkens SOS-funksjon, dersom det skulle være behov for det.

li kjent med barnets nye miljø: En detaljert guide for å lette overgangen

Å starte på en ny skole er en stor overgang for barn. Det er en tid for nye opplevelser, nye venner og nye utfordringer. For sjenerte barn kan denne overgangen være ekstra vanskelig. De kan være redde for å bli avvist, for å ikke passe inn, eller for å ta ordet i klasserommet.

Denne guiden er laget for å hjelpe deg med å lette overgangen for ditt sjenerte barn. Her finner du detaljerte tips og råd for å hjelpe barnet ditt å bli kjent med sitt nye miljø, håndtere sjenanse og trives i sin nye rolle som elev.

1. Besøk skolen i forkant av første skoledag:

 • Planlegg besøket på et tidspunkt når det er lite aktivitet på skolen, slik at barnet ditt kan få en rolig og uforstyrret opplevelse.
 • La barnet ditt ta med seg en bamse eller et annet kjært leketøy for å føle seg mer trygge.
 • Introduser barnet til læreren og gi dem tid til å bli kjent. Læreren kan vise barnet rundt i klasserommet og forklare hvordan ting fungerer.
 • La barnet bli kjent med andre elever. Organiser en lekedag eller et treff med andre barn som skal begynne på samme skole.

2. Sett realistiske forventninger:

 • Unngå å sammenligne barnets fremgang med andre barn. Hvert barn utvikler seg i sitt eget tempo, og det er viktig å feire individuelle prestasjoner.
 • Snakk med barnet ditt om deres mål og drømmer. Hjelp dem å sette realistiske mål for seg selv og feire deres fremgang underveis.
 • Fokuser på barnets styrker. Vær positiv og støttende, og fokuser på barnets styrker og talenter.
 • Vær fleksibel. Vær forberedt på at barnet ditt kan ha dager hvor de føler seg mer sjenerte eller engstelige enn andre.

3. Skap et støttende hjemmemiljø:

 • Snakk med barnet ditt om hvordan de har det på skolen og hvordan de føler seg i det nye miljøet.
 • Lytt aktivt til barnet ditt når de uttrykker sine følelser og bekymringer.
 • Valider barnets følelser. La barnet ditt vite at det er helt normalt å føle seg nervøs eller engstelig.
 • Tilby støtte og trøst. Gi barnet ditt kjærlighet og støtte, og hjelp dem å finne løsninger på problemene de står overfor.

4. Hjelp barnet ditt å håndtere sjenanse:

 • Lær barnet ditt teknikker for å slappe av og bli mer selvsikker. Du kan for eksempel øve på rollespill eller hjelpe barnet med å finne positive tanker de kan si til seg selv.
 • Oppmuntre barnet til å delta i fritidsaktiviteter. Dette kan gi barnet en sjanse til å lage nye venner og øve på sosiale ferdigheter i et mindre pressende miljø.
 • Snakk med barnets lærer om barnets sjenanse. Læreren kan gi barnet ekstra oppmerksomhet i klasserommet og tilrettelegge for læringen på en måte som passer barnets behov.

5. Hold kontakten:

 • Sjenerte barn kan bli lettet over å vite at foreldrene er tilgjengelige. De fleste skoler forbyr bruk av mobile enheter i skoletiden, noe som utelukker smarttelefoner, men da kan Xplora være et godt alternativ!
 • Klokken kan settes i skolemodus for å unngå forstyrrelser i timen, friminuttet eller på skolefritidsordningen.
 • Likevel kan barnet alltid nå foreldrene gjennom klokkens SOS-funksjon, dersom det skulle være behov for det.

Husk at du ikke er alene. Det er mange ressurser tilgjengelig for å hjelpe barn med sjenanse, og skolens personale er der for å støtte deg og ditt barn.

Hvis barnet ditt også er litt sjenert, så les denne artikkelen med 6 tips for å overvinne det.

Få en enklere skolestart med Xplora!

 

Skolestart

Les mer om våre innovative smartklokker her!