Xplora i Libanon: Vårt største prosjekt for økt bærekraft

Xplora er på plass i Libanon for kickstart av det største bærekraftige prosjektet i selskapets historie!

– Dette er noe som blir større enn oss selv, sier prosjektleder i Xplora, Alexander Reitan, som nettopp kom fra en reise til Beirut. 

I mørklagte gater i en by som i stor grad holdes i gang av skitne dieselaggregat har Xplora nå lagt grunnlaget for et verdensomspennende prosjekt, som skal være med på å gjøre verden til et bedre sted. Sammen med United Cities og våre samarbeidspartnere, skal vi engasjere våre brukere for å nå FNs målsetting om å bygge infrastruktur og tilførsel av grønn energi i 10 000 byer frem til 2030. 

Trenger hjelp fra deg!

Gjennom vår aktivitetsplattform Goplay vil vi aktivisere både lokalbefolkningen og barn over hele verden til å bidra til en bærekraftig endring.

Hvert eneste skritt som blir tatt av deg og dine barn konverteres til en verdi som på sikt vil omforme byer over hele verden til en motor for å skape en bedre og grønnere fremtid for oss alle!

Startskuddet går altså i Libanon, der et utvalg av byer skal danne pilotprosjektet for utrullingen av United Cities sitt program. 

I Libanon er det den brutale mangelen på strøm som skal løses. Denne energikrisen kombinert med en utfordrende nasjonaløkonomi, gjør levevilkårene ekstremt vanskelige. 

En ond sirkel

De utvalgte byene skal få muligheten til å bygge ut en bærekraftig energiforsyning med nye solcelleanlegg. Det skal ikke bare imøtekomme det sterke behovet for grønn strøm, men også etablere grunnlaget for bedre helsetjenester, undervisning, matproduksjon og transport. 

Xplora er nå i landet for å sette i gang kanskje det viktigste prosjektet i selskapets fem år lange historie. 

– Libanon er både i en energi-krise og i en økonomisk krise. De har strøm kun to timer per dag. De bruker dieselaggregat for å skape nok energi for å få dagliglivet til å gå rundt. Men dette er ikke en langsiktig løsning. Landet har nærmere 90 prosent inflasjon og de har heller  ikke mulighet til å komme seg ut av den onde sirkelen, sier Reitan.  

Ønsker å skape endring

Vi kan jo tenke oss selv hvordan det er å leve under slike forhold. Sykehus, skolevesen, arbeidsliv og politikk lider. Det er behov for forandring. Først og fremst for lokalbefolkningen, men også for verden sett som en enhet. Vi er alle i samme båt. 

– Vi ønsker å bidra til lokal kunnskap og en prosess som gir dem en mulighet til å forandre dagens situasjon. De skal få muligheten til å selv bygge videre på dette. Dette er et arbeid som ikke skjer over natten. Derfor er vi klare for et langt løp der vi inviterer med oss barn og foreldre med Xplora klokke og app, samarbeidspartnere og ikke minst lokalbefolkningen i byene, til å skape en endring. Alt du trenger å gjøre er å være i aktivitet – å donere dine skritt i Goplay.

Informasjon, kunnskap og utdanning. Det er bærebjelkene i dette prosjektet. 

Folk må engasjeres. Både vi og dem, og vi må gjøre jobben sammen. Det internasjonale samfunnet har et sosialt ansvar. Vi ønsker å bygge et samarbeid mellom lokalbefolkningen og alle oss andre. Sammen er vi sterke. Xplora har en viktig rolle her og vi ønsker å skape historie. Vi håper så mange som mulig blir med på å støtte oss i dette arbeidet, sier Reitan.

Bredt samarbeid

Sammen med lokalt næringsliv, politiske ledere, representanter fra universiteter og United Cities er målet å skape forpliktende avtaler og fremdrift i bærekraftprosjektet «Net Zero in 12 months». Målet er at nye solcelleanlegg skal forvandle en hel by til å bli karbon-nøytral i løpet av ett år! 

Det betyr at byen skal produsere like mye bærekraftig energi som byens karbonavtrykk. Dette har aldri vært gjort før.

– Vi skal sette verdensrekord. Denne piloten skal bli skalert til en rekke byer verden over, sier en entusiastisk Reitan. 

Xplora ønsker sammen med United Cities og vår samarbeidspartner Collectia å skreddersy en digital og sosial plattform som gjør det mulig å involvere, engasjere, inspirere og utdanne et langt større publikum enn kun de lokale. 

Gjennom aktivitetskampanjer vil Xplora gjøre det mulig for mennesker over hele verden å omdanne fysisk aktivitet til humanitært arbeid.

De langsiktige gevinstene kommer i pilotens tilfelle fra solceller som gir en ny kilde til fornybar strøm. Nåværende lite miljøvennlige løsninger skal skrapes. Vi inspirerer til mer fysisk aktivitet for alle. De som engasjerer seg i prosjektet er med å på å hjelpe de som ikke har de samme forutsetningene som en selv. Dette innebærer tilgang på et bedre liv, kunnskap og utdanning innen bærekraftig adferd. Til syvende og sist er målet langsiktige og bærekraftige løsninger. Dette realiserer vi gjennom å kombinere, bruk av ny teknologi, etablere samarbeid mellom styresmakter, næringsliv og vitenskapelige miljø, samt involvere mennesker verden over. Sammen med mennesker og bedrifter med hjerte og forståelse for at vi MÅ endre til bærekraftige løsninger – endrer vi verden, sier Reitan.

Hør og se podcasten med CEO Sten Kirkbak der han intervjuer Kristian Mjøen og prosjektleder i Xplora, Alexander Reitan.

Les mer om Xplora og våre innovative smartklokker til barn.

Les mer om Goplay aktivitetsplattform.