Smartklokke for barn med ekstraordinære behov

Ute i Sørumsand bor Xplora-brukerne Asgeir og sønnen hans Sander på fjorten år. Sander er psykisk utviklingshemmet og Xplora gjør hverdagen hans enklere og mer selvstendig. Familien er ikke i tvil om at Xplora passer bra som en smartklokke for barn med ekstraordinære behov!

– Sander er fjorten år, men utviklingshemningen gjør at hans mentale utviklingsnivå er tilsvarende et barn på fem til åtte år. Derfor har han behov for spesielle tjenester og oppfølging. Xplora er såpass enkel at alle kan bruke den. For Sander er den perfekt fordi den er så lett å navigere og ikke har like mye å trykke på som en smarttelefon, forteller pappa, Asgeir. 

Fordel med forhåndsdefinerte kontakter 

Det har vært en fordel at Sander kun kan ringe til en definert gruppe som foreldrene har satt igjennom foreldre-appen. Han kan ikke lese, men han har veldig god hukommelse så han gjenkjenner kontaktene sine gjennom bilder og skrivemåte. Han kan blant annet kjenne igjen musikken han liker på Spotify gjennom bilder, og husker skrivemåten til sitt eget og sine nærkontakters navn. 

– Selv om han ikke kan lese så kompenserer han på andre måter. Han har en veldig god hukommelse som hjelper han med å navigere til blant annet hvem han vil ringe og hvilken musikk han liker. Det er kjempefint å ha noen få kontakter forhåndsregistrert slik at han kommer frem til riktig person, sier Asgeir. 

Les mer om godkjente kontakter her!

Økt grad av selvstendighet 

Som de fleste tenåringer har også Sander lyst til å være sin egen sjef, ta mer ansvar og å føle seg mer som andre. Da er Xplora et godt verktøy inn i denne utviklingen fordi han kan ringe og legge sine egne avtaler, han kan gå lenger unna oss når vi er ute på grunn av GPS-en og han får en form for tidsperspektiv, forteller Asgeir. 

Sander er for det meste hjemme med foreldrene, men han er veldig glad i sparkesykling som han er mye ute på feltet med. Da liker han å kunne distansere seg litt fra foreldrene, som går fint når man kan følge han i GPS-en, om han skulle komme ut av syne. Han har også to sett med besteforeldre som han er ofte hos. Selv om han ikke er trygg nok til å gå dit alene enda, syns han det er stas å kunne ringe og legge avtalen om og møtes selv. Da får han være med på planleggingen og beslutningene som spiller en stor rolle i å føle seg selvstendig.  

– Det er stoltheten av å kunne klare ting selv som blir en slags milepæl. Besteforeldrene bor ikke så langt unna og Xplora kan muliggjøre at han kan gå dit alene på sikt. Han husker enkelte klokkeslett, men for at han skal lære seg klokken må han ha et aktivt forhold til det. Kontinuitet og øvelse er veldig viktig for barn med psykisk utviklingshemning. Han går jo på spesialskole, og det å ha Xplora-klokke der er veldig kult. Nå har han fått et tidsperspektiv på at han ikke kan ringe i skoletiden eller midt i arbeidsdagen, fortsetter Asgeir. 

Sander liker også veldig godt å ha kontakt med sin søster som har flyttet i egen leilighet. Hun henter ham også på skolen av og til, og da syntes han det er veldig stas å ringe hjem og si at han har blitt hentet og er på vei hjem.

Skritteller og GPS øker aktivitetsnivået 

Smartklokke for barn med ekstraordinære behov

Skrittelleren har også vært uvurderlig for å måle aktivitetsnivået til Sander. Mange barn med psykisk utviklingshemning kan bli veldig passive så derfor er det viktig for de å kunne se på Sanders daglige aktivitet. Asgeir forteller at: – Det gir oss en fin oversikt over hvor aktiv han er i løpet av dagen, og også mulighet til å sette mål for hvor mye aktivitet som er oppnåelig for han fremover. 

Med GPS-en kan han gå og sparkesykle mer fritt som gir han økt motivasjon og selvstendighet. Med et teknisk produkt er det ikke en 100% trygghet, men det gir en god indikasjon på hvor Sander er om GPS-en skulle «lagge».  

Det gir han mer frihet innenfor trygge rammer. Vi bruker den ikke for å overvåke han, men for å ha mulighet til det dersom det er nødvendig. Han stikker aldri av, men jeg tror at for de som sliter med dette er Xplora en veldig fin ting. Den er ikke alltid presis, men gir deg en god indikasjon på hvor barnet er, sier Asgeir. 

Anbefaler Xplora til andre foreldre 

Uansett om du har barn med eller uten psykiske utviklingshemninger er Xplora et brukervennlig produkt som er lett for alle å navigere. Den har ingen «unødvendige» funksjoner utover det et barn har behov for. Dette gjør mobilklokken spesielt brukervennlig for barn med ekstraordinære behov. 

– Jeg tror oppriktig det er et godt verktøy for barn med spesielle behov. Rutiner er nøkkelen for hverdagen til slike barn og Xplora hjelper oss med å skape noen holdepunkter og å øke selvstendigheten til Sander. Ver veldig fornøyde med Xplora, avslutter Asgeir.  

Vil du vite mer om klokkens mange smarte funksjoner?

LES MER OM VÅRE SMARTKLOKKER HER

Du får også kjøpt Xplora hos Elkjøp og Power!